TNT Express klimt, PostNL daalt

Het nieuwe aandeel TNT Express deed het vanmorgen beter dan PostNl. Verwacht wordt dat Express kan groeien in China en Brazilië.

Amsterdam 26-5-2011 Bernard Bot CFO van TNT Express Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 26-5-2011 Bernard Bot CFO van TNT Express Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Met een beetje een slappe backhand gaf Marie-Christine Lombard, chief executive officer van het nieuwe bedrijf TNT Express, vanochtend de symbolische klap op de gong aan de Amsterdamse beurs.

Gisteren gaf de aandeelhoudersvergadering het definitieve groene licht voor de splitsing van TNT in het koeriersbedrijf TNT Express en een postbedrijf, dat is omgedoopt tot PostNL. Het oude aandeel TNT, dat een eindstand noteerde van iets meer dan 16 euro, werd in tweeën geknipt.

Het aandeel PostNL handhaafde zijn oude notering aan de AEX, maar onder een nieuwe afkorting: ‘PNL’. TNT Express kreeg onder de afkorting TNTE een nieuwe notering. Het bankenconsortium dat de beursgang had begeleid, had bepaald dat beide aandelen bij aanvang van de handel ongeveer evenveel waard waren: 7,98 (PostNL) tegenover 8,61 euro (TNT Express). Daarmee was ongeveer 6 miljard euro aan totale beurswaarde in tweeën gehakt. Aandeelhouders krijgen twee nieuwe aandelen terug voor hun oude waardepapier.

Zodra Lombard de handel had geopend, begon TNT Express aan een opmars. Na ongeveer een uur tikte het aandeel een prijs van 9,58 euro aan, waarna het aandeel licht daalde tot 9 euro en 30 cent, een stijging van 8 procent. Het aandeel PostNL begon daarentegen weg te zakken, en noteerde rond het middaguur 7 euro 47, een daling van 6 procent.

Handelaren die de ontwikkelingen volgden, verwachtten dat de daling van het aandeel PostNL in de loop van de dag zou afremmen. Bij de boedelscheiding van het oude TNT heeft het postbedrijf bijna 30 procent van de aandelen van het nieuwe TNT Express meegekregen. ,,Een stijging van Express voegt dus ook waarde toe aan PostNL’’, zei een handelaar.

Toch waren de koersontwikkelingen kenmerkend voor de verschillende sentimenten die heersen rond de twee nieuwe bedrijven. Het koeriersbedrijf TNT Express wordt door velen groeikansen toegedicht, vooral in China en Brazilië. PostNL daarentegen zal het moeten rooien op de krimpende binnenlandse postmarkt. Het afgelopen jaar nam het aantal poststukken in Nederland af met 8 procent. Analisten zijn dan ook unaniem van oordeel dat het bedrijf in de komende jaren niet of nauwelijks zal groeien. Als de postmarkt verder inzakt, zal PostNL opnieuw moeten snijden in de kosten om winstgevend te blijven. Dat betekent reorganisaties en nieuwe ontslagen.

,,PostNL is geen opwindend verhaal ’’, zegt Philip Scholte van de Rabobank. Om het aandeel aantrekkelijk te maken, heeft PostNL beloofd jaarlijks minstens 150 miljoen dividend uit te keren. ,,Voor een pensioenfonds is dat niet verkeerd’’, zegt Scholte. ,,Maar voor meer avontuurlijke beleggers is het totaal niet sexy.’’ Sommigen vragen zich bovendien af of het postbedrijf in de komende jaren wel genoeg winst zal maken om dergelijke bedragen uit te keren. Axel Funhoff bijvoorbeeld, van ING Commercial Banking, denkt dat het bedrijf zijn aandelen TNT Express zal moeten verkopen om de aandeelhouders tevreden te stellen. ,,Ik denk dat PostNL zijn eigen doelstellingen pas in 2014, 2015 zal kunnen halen’’, zegt de analist.

TNT Express is wél een groeiaandeel, vinden analisten, al zijn er twijfels over de slechte prestaties die het bedrijf tot nu toe levert op een belangrijke potentiële groeimarkt: opkomende economieën als Brazilië, waar TNT het afgelopen jaar grote verliezen leed.