Satelliet vindt 17 onbekende piramides

Een satelliet ontdekte zeventien onbekende piramides, duizend graftombes en drieduizend nieuwe nederzettingen in Egypte.

Sarah Parcak, een Amerikaanse archeologe en egyptologe van Alabama University, presenteert de resultaten van haar onderzoek in een documentaire die de Britse omroep BBC maandag uitzendt.

Met financiële steun van NASA en met behulp van satellieten die uitgerust zijn met krachtige (infrarood) camera’s heeft Parcak bij Sakkara, dertig kilometer ten zuiden van Kairo, twee piramides ontdekt en bij de drieduizend jaar oude stad Tanis in de Nijldelta een groot deel van het oude stratenpatroon inclusief huizen ‘blootgelegd’. Opgravingen zouden de ontdekkingen hebben bevestigd.

Maarten Raven, conservator van de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, twijfelt niet aan het nut van satellietbeelden bij het ontdekken van nieuwe archeologische vindplaatsen. Maar de waarde van Parcaks ontdekkingen moet volgens hem eerst nog wel bevestigd worden door verder archeologisch onderzoek ter plekke. Tsjechische archeologen hebben al in 2005 in Egypte satellietbeelden gebruikt, vertelt hij. Menig archeoloog gebruikt tegenwoordig Google Earth om een (potentieel) onderzoeksgebied vanuit de lucht te kunnen bestuderen. En Nederlandse archeologen hebben al sinds 2003 prehistorische grafheuvels en akkervelden ontdekt dankzij het digitale Actueel Hoogtebestand Nederland, dat met behulp van infrarood camera’s onder een vliegtuig is vastgelegd. (NRC)

Egypt’s lost cities, maandag 21:30, BBC One