Ratko Mladic gearresteerd in Servië

Mladic op een ongedateerde archieffoto. Foto Reuters.

Ratko Mladic, de meest gezochte oorlogsmisdadiger in Europa, is gearresteerd in Servië. Dat heeft president Tadic vanmiddag op een persconferentie bekend gemaakt. Volg ons liveblog hier.

Tadic zei dat Servië werkt aan de uitlevering van Mladic, die wordt beschuldigd van genocide, aan het Joegoslaviëtribunaal.

Mladic, nu 69 jaar, had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen hebben weggevoerd en vermoord die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden. Dit was de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het Servische radio- en tv-station B92 meldde even na twaalf uur dat Servië een man heeft aangehouden die erg op de van oorlogsmisdaden beschuldigde oud-generaal lijkt en zichzelf heeft geïdentificeerd als Milorad Komadic.

Uitgerekend vandaag is EU-buitenlandcoördinator Ashton op bezoek in Servië. Mladic is in 1995 door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij is dus al zestien jaar voortvluchtig.

Binnenlandse reacties op arrestatie Mladic

  • Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, minister tijdens het drama van Srebrenica, noemt Mladic’ arrestatie ‘het mooiste nieuws dat hij in jaren heeft gehoord’.
  • Premier Rutte noemt de arrestatie van Mladic op Twitter ‘een belangrijk moment, vooral voor de vele slachtoffers en nabestaanden. Het is een zege voor het internationaal recht’.
  • Oud-minister van Buitenlandse Zaken en huidig vicepremier Maxime Verhagen noemde het op Twitter “een goede dag voor de slachtoffers van Srebrenica, voor Servië en voor Europa”.

Buitenlandse reacties op arrestatie Mladic

  • EU-buitenlandcoördinator Ashton zegt dat het oppakken van Mladic een ‘belangrijke stap voorwaarts’ is voor Servië en internationale rechtvaardigheid. Ashton benadrukt dat Servië volledig met het Joegoslavië-Tribunaal moet blijven samenwerken om lid van de EU te kunnen worden.
  • Groot-Brittannië stelt in een officiële reactie dat de arrestatie van Mladic een ‘ongelukkig hoofdstuk’ uit de geschiedenis van Servië afsluit.
  • De NAVO laat in een reactie weten dat met de arrestatie van Mladic recht wordt gedaan.