Nu al te veel fijnstof in de lucht

In veel Nederlandse steden zijn de normen voor fijnstof in de lucht voor dit jaar al overschreden.

De norm die bewoners langs drukke wegen moeten beschermen tegen vieze lucht, zijn nu al overschreden. In Leiden was gisteren al de 36ste dag waarop dit jaar te veel fijnstof werd gemeten, terwijl het maximum op 35 dagen ligt. GroenLinks wil snel een debat met staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA). In Eindhoven, Schiedam, Den Haag en Breda is de situatie bijna net zo erg, melden Milieudefensie en GroenLinks op basis van cijfers van het RIVM. In de eerste vier maanden werden evenveel normen overschreden als in heel 2010. De Europese Commissie gaf Nederland in 2009 uitstel om aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen. Die coulanceregeling loopt 11 juni af, waardoor weer aan de Europese richtlijn Luchtkwaliteit moet worden voldaan. Uitstel werd verleend op voorwaarde dat maatregelen zouden worden getroffen om de uitstoot te reduceren. Daar is weinig van terechtgekomen. (Novum)