Nederlandse componist schrijft voor septet VS

Vandaag debuteert het New Yorkse Deviant Septet met een speciaal voor het ensemble geschreven stuk van een Nederlandse componist.

De inspiratie voor zijn compositie For the Deviants haalde Ruben Naeff uit de verwikkelingen rondom de formatie van het kabinet-Rutte in oktober vorig jaar. De jonge componist (1981) woonde destijds net in de Verenigde Staten en werkte aan een opdracht van het Deviant Septet. Dit New Yorkse ensemble heeft zich bij de oprichting laten inspireren door Stravinsky’s L’Histoire du Soldat, een stuk voor een ongebruikelijke bezetting waarvan Stravinsky verwachtte dat het brede navolging zou krijgen. „Toen het septet mij vroeg om een stuk voor hun eerste concert te schrijven, besloot ik me te verdiepen in L’Histoire: een verhaal over een soldaat die terugkeert uit de oorlog en zijn ziel verkoopt aan de duivel.”

Hij was al een tijdje bezig toen Naeff zich realiseerde dat net zo’n verhaal hem al maandenlang bezighield: het Faustiaanse pact dat Mark Rutte na zijn nipte verkiezingsoverwinning met Wilders smeedde. Het leidde tot For the Deviants, een ode aan de afwijkende stem.

De inspiratie is wel abstract, nuanceert Naeff. „Het draait alleen om de noten, het is geen opera over de formatie. Maar het appelleert wel degelijk aan mijn liefde voor het tegengeluid, dat vooral werd verwoord door Ab Klink, en komt direct voort uit mijn verbazing over hoe hem de mond werd gesnoerd.”

Onder de vijftig bezoekers die Ruben Naeff vandaag op de première in de New Yorkse Greenwich House Music School verwacht, zal in ieder geval niet oud-minister Ab Klink zijn. Klink was door Naeff per brief uitgenodigd omdat hij „toch wel de personificatie van dit drama was”. „Een half jaar na dato zie ik mijn rol in bescheidener proporties”, zegt Klink. „Maar ik heb Naeff wel teruggeschreven, want hij komt me buitengewoon sympathiek voor.” (NRC)