Karremans blij met arrestatie Mladic

Oud-commandant van Dutchbat Thom Karremans is blij dat Mladic “na zoveel jaren eindelijk is opgepakt.” Dat zei hij in een telefonisch interview (minuut 19:25) in Nieuwsuur.

Hij noemt de arrestatie een “goede operatie”. Karremans noemt Mladic een “hardliner, een keihard optredend persoon, waar iedereen naar moest luisteren. Dat gevoel had ik zelf ook. Waar je geen zaken mee kon doen. Geen enkele ruimte om te onderhandelen.”

Volgens Karremans is Mladic persoonlijk verantwoordelijk voor de massamoord in de moslimenclave Srebrenica, waarbij duizenden Bosnische moslims omkwamen. De Nederlandse VN-troepen waren niet in staat om ze te beschermen tegen de Servische troepen onder leiding van Mladic.

Karremans is vooral bekend van de beelden waarop te zien is hoe Mladic hem streng toespreekt over vermeende handelingen tegen Servische troepen. Het beeld dat daardoor ontstaan is, dat Karremans “op zijn plaats is gezet” noemt hij “onterecht, want je moet je bedenken onder welke omstandigheden je daar staat.”