Ereburgerschap Hitler beheerst Oostenrijkse politiek

Certificaat ereburgerschap Adolf Hitler. Foto: archief van Amstetten

De Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) is ernstig in verlegenheid gebracht met de stemonthouding van twee raadsleden in Amstetten. De politici weigerden zich uit te spreken over het schrappen van Adolf Hitler van de gemeentelijke lijst ereburgers.

Hitler kwam op de agenda dankzij Die Grünen. 66 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog besloot de partij een motie in te dienen tegen het ereburgerschap van de voormalig landgenoot en dictator. Toen de FPÖ-raadsleden weigerden hier over te stemmen, roken Die Grünen hun kans. “FPÖ wil Adolf Hitler als ereburger!”, kopte het landelijk bureau op haar blog.

FPÖ in de hoek gezet
Vervolgens richtte de centrumlinkse partij haar pijlen op de lokale partijleider Brigitte Kashofer. Wederom zou blijken dat ze nazisympathieën heeft. Die Grünen halen enkele citaten aan, waarin zij stelde dat Duitsland geen schuld heeft aan de Tweede Wereldoorlog omdat Engeland “die ooit begonnen is”. Ook heeft Kashofer ooit gezegd dat Oostenrijk nog steeds Duits is.

De FPÖ voelt zich erin geluisd. “Oostenrijk heeft dringender problemen dan de intrekking van een niet langer bestaand ereburgerschap”, schrijft de partij op haar website. Dat Die Grünen hier nu pas mee komen zou aantonen dat ze “nog in het verleden leven”. Hitlers titel is volgens de uiterst rechtse partij vervallen bij zijn overlijden. Om misverstanden te voorkomen benadrukt de FPÖ dat een ereburgerschap nu een “absolute schande” zou zijn.

‘Kunstmatig debat’
Het steekt de FPÖ vooral dat Amstetten, een stadje met 22.000 inwoners, in diskrediet is gebracht. “Die Grünen zijn erin geslaagd om met hun ideologisch activisme in een kunstmatig debat een karikatuur van de gemeente en haar bevolking te maken.”

In Amstetten is Hitler na de stemming nu officieel geen ereburger meer. Maar er zijn nog meer gemeenten waar de nazileider op de erelijst staat, weten Die Grünen. Gisteren beloofde Wolfgang Mair, de burgemeester van Waidhofen an der Ybbs, dat alle politieke leiders in zijn raad in de eerstvolgende vergadering afstand zullen doen van Hitler. Maar hij stelde ook dat dit vooral een symbolische aangelegenheid is. “Zuiver juridisch is het ereburgerschap weg met het overlijden van een persoon. Hitler is dus geen ereburger van deze stad.”