De zaak van de vier bh's en de slip

Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers reageerde met een enthousiaste tweet op de uitspraak in haar rechtszaak tegen concurrent Sapph: „I’m exhilarated by the news I just received about the court case. In the end justice conquers all!”

Dekkers meende dat vier bh’s en een slip van Sapph verdacht veel leken op specifieke ontwerpen van haar hand en spande in 2009 een zaak aan.

De Utrechtse rechtbank bevestigde haar vermoeden en bepaalde dat Sapph een schadevergoeding moet betalen. Hoeveel dat zal zijn, wordt vastgesteld als Sapph inzicht heeft gegeven in de winst die is behaald met de bh’s en de slip. Het bedrijf moet die winst afdragen of de schade van Dekkers vergoeden.

Sapph moet onmiddellijk stoppen met de productie van lingerie die de auteursrechten schendt, op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot vijf miljoen euro. Het bedrijf gaat in beroep. „Ik zie het als een bokswedstrijd”, zegt Rob Heilbron van het lingeriemerk tegen persbureau Novum. „Marlies won de eerste ronde, maar de volgende ronde winnen wij. Toch moet ik Marlies feliciteren met dit resultaat. En weet je, de hele bandjes-hype liep toch al een beetje terug. Je ziet ze nu echt overal.”

Ook als Sapph niet in beroep zou gaan, was de slepende zaak tussen de twee partijen niet voorbij. Het kledingmerk diende nu een tegenvordering in tegen Dekkers, over de zogeheten Spiderbra. Dat is een van de succesvolste ontwerpen van Dekkers, maar Sapph claimt dat zij de rechten niet bezit. Een oud-collega van Dekkers zou de bh hebben ontworpen en de rechten hebben overgedragen aan Sapph.

De uitspraak in deze vordering wordt verwacht op 1 juni.

Bh is meer dan cups en twee bandjes: pagina 25