Atsma: sproei tuin voorlopig niet

Het duingebied bij Schoorl valt vaak ten prooi aan branden door de droogte. Foto NRC / Rien Zilvold

Mensen moeten vanwege de aanhoudende droogte zuinig zijn met water en als het even kan hun tuin niet sproeien en hun auto niet wassen. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) vandaag gezegd.

Nederland stevent af op een droogterecord. Het neerslagtekort is tot nu toe groter dan in het recordjaar 1976. Volgens Atsma moet het de komende tijd elke dag regenen om uit de problemen te komen. Omdat dat er voorlopig niet inzit, moeten mensen zuinig en spaarzaam omgaan met water, vindt Atsma.

Vandaag kwam ook het Management Team Watertekorten voor het eerst sinds 2003 weer bijeen om de situatie rond de aanhoudende droogte in Nederland te bespreken. Het team komt de komende tijd wekelijks bijeen om te beoordelen welke maatregelen nodig zijn.

Vandaag is onder meer besloten naast de maatregelen die al zijn genomen vanwege de droogte, zoals extra inspecties van veenkades, rondom de verzilting in Zuid-Holland verdere actie te ondernemen. Zo is bij de Haringvliet het beheer van de vis- en zoutriolen aangepast. Daarnaast is het passeerverbod voor schepen bij verschillende bochten in de IJssel uitgebreid tot alle schepen die groter zijn dan twintig meter.