Uitgelicht

Film

Ella Enchanted (Tommy O'Haver, 2004, VS/Ierland/Engeland). Anachronistisch sprookje in semimiddeleeuws decor biedt veel meisjesvermaak. Anne Hathaway dient, op last van een fee, iedereen te gehoorzamen die haar iets gebiedt. Dat wordt lastig als ze een vervelende stiefmoeder en twee vervelende stiefzusters krijgt. Ook met Hugh Dancy, Cary Elwes.RTL5, 20.30-22.20u.

Gladiator (Ridley Scott, 2000, Engeland/VS). Een van de grootste vaderlandse bioscoopsuccessen van 2000 is historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over computer generated images (CGI). Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Joaquin Phoenix. Ook met Derek Jacobi en Oliver Reed. RTL7, 20.30-23.30u.

Perfume: The Story of a Murderer (Tom Tykwer, 2006, VS/F). Verfilming van bestseller Das Parfum is een epos dat niet echt beklijft, ondanks schitterende beelden. Zoektocht van Parijse vondeling met absoluut reukorgaan naar het perfecte parfum leidt tot vele misdaden. Met Ben Whishaw, Dustin Hoffman.Canvas, 20.40-23.05u.

Kate & Leopold (James Mangold, 2001, VS). Romantische tijdreiskomedie waarin de gebruikelijke obstakels tussen de geliefden worden vergroot door het feit dat Meg Ryan een hedendaagse carrièrevrouw is en Hugh Jackman een vooruitstrevende graaf uit de 19de eeuw van wie zij veronderstelt dat hij een acteur is die zijn rol voorbereidt. RTL5, 22.20-00.50u.

Informatief

The sounds of Hugh Laurie - A Culture Show special. Acteur Hugh Laurie werd bekend door zijn rollen als onhandige verwende rijkaard, totdat hij zichzelf opnieuw uitvond in de tv-serie House, M.D. Eén bekwaamheid die hij al eerder etaleerde is zijn muzikale talent – van zijn Bertie Wooster die ‘Minnie the Moocher’ galmt tot dokter House die een duet zingt met een patiënt. Ter gelegenheid van de verschijning van zijn blues-cd Let Them Talk praat Alan Yentob met de acteur over de rol die muziek speelt in zijn leven en carrière.BBC 2, 20.00-20.30u.

Japan, sein Kaiser und die Armee. Documentaire over de rol van de grondwet, de keizer en het leger bij de wederopbouw van Japan na de Tweede Wereldoorlog.Arte, 20.15-21.45u.

Two greedy Italians: saints and miracles. De koks Antonio Carluccio and Gennaro Contaldo keren na veertig jaar terug naar Italië om te onderzoeken in hoeverre het Italiaanse eetgedrag de afgelopen decennia veranderd is. Ze nemen onder meer deel aan de olijvenoogst, eten bij een met stro gestookte broodoven en bereiden maaltijden die traditioneel bij katholieke feesten horen: paaslam met doperwten, zoetzure broodsalade en ricottapudding. BBC 2, 20.30-21.30u.

Der Fall Kachelmann. Zwitserse documentaire over een beroemdheid die van verkrachting wordt verdacht. Weerberichtpresentator Jörg Kachelmann staat sinds vorig jaar in Mannheim voor de rechter omdat hij zijn vriendin verkracht zou hebben. Na 42 zittingsdagen volgde gisteren het slotpleidooi van de verdediging, de uitspraak wordt op 31 mei verwacht. Deze film volgt het proces. Duidelijk wordt hoeveel moeite het OM heeft om de beschuldiging te bewijzen. Hoofdrollen in deze documentaire zijn er voor vier vrouwen die het proces bijwonen: Gisela Friedrichsen van Der Spiegel, Sabine Rückert van Die Zeit, Bild-columniste Alice Schwarzer en Bunte-reporter Tanja May. ZDF, 22.45-23.15u.

Unter Fahnen. Commentaarloze film uit 2008 van Henry Colomer over de cultuur van geweven stoffen. Met historische opnamen uit de eerste decennia van de vorige eeuw: vlaggen, uniformen, hoeden lijkdoeken, liturgische gewaden. Ook beelden van arbeidsters in een textielfabriek en pronkende parades onder de vaandels van een totalitair regime. Arte, 23.10-00.00u.

Robotliefde. Deense documentaire over de ontwikkeling van robots die uiterlijk steeds meer op mensen gaan lijken. Ned.2, 23.45-00.36u.

Marathon boy. Film over de controverses rond Budhia Singh. Op zijn derde liep de in 2002 geboren Indiër al een half dozijn halve marathons. Singh beschuldigde enkele jaren geleden zijn coach van mishandeling maar trok die aanklacht later weer in. Canvas, 23.50-01.20u.

Amusement

Not going out. Britse comedyserie met Lee Mack. In deze aflevering gedraagt Lee zich onuitstaanbaar nadat hij duizend pond gewonnen heeft in een schrijfwedstrijd met zijn essay Gehandicapt op de werkvloer. Lucy is tot tranen toe geroerd door zijn sensitiviteit, maar Tim heeft zijn twijfels. Die blijken terecht wanneer de journaliste die de winnaar komt interviewen in de veronderstelling blijkt te leven een invalide auteur aan te treffen.BBC 1, 23.45-00.15u.