Tweede 'kater' nog best grappig

The Hangover Part II Regie: Todd Philips. Met: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms.In: 103 bioscopen. ***

The Hangover was een onverwachte zomerhit in 2009: geschatte wereldwijde opbrengst 467 miljoen dollar. Zulke cijfers maken een vervolg onvermijdelijk. Weinig verrassend is ook dat regisseur Todd Philips in The Hangover II nauwelijks iets aan zijn gouden formule heeft gewijzigd. Die luidt: een groep boezemvrienden beleeft een wilde nacht tijdens een vrijgezellenfeest – eerst in Las Vegas, nu in Bangkok – waar ze zich de volgende dag niets meer van kunnen herinneren. Ze moeten stap voor stap zien te reconstrueren wat er allemaal voor gênants heeft plaatsgevonden.

De film moet het hebben van de warmte tussen de vrienden, een A-team van dronkelappen: de mooie jongen Phil (Bradley Cooper), tandarts Stu (Ed Helms, goed voor de leukste grappen) en de nog bij zijn ouders wonende, infantiele Alan (Zach Galifianakis). Na hun traditionele black out bevinden de mannen zich in een smoezelige hotelkamer in Bangkok: de één met een kaalgeschoren hoofd, de ander met een ‘tribal’ gezichtstatoeage. De broer van Stu’s aanstaande Thaise bruid die ze op sleeptouw hebben genomen, is spoorloos, maar ze vinden wel zijn vinger terug in de kamer.

De humor van The Hangover is eigenlijk heel braaf: uiteindelijk verschijnen de heren altijd keurig voor het altaar. De grappen met onder meer boeddhistische monniken en half omgebouwde chicks with dicks liggen voor de hand. Maar Ed Helms is erg grappig als de sul Stu. Heel slim ook om juist een tandarts zo intens te vernederen. Dat ziet iedereen graag.