Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Twee doden bij aanname ontbossingwet Braziliaanse Amazonewoud

Ontbossing versus bosbehoud in Novo Progresso, in de staat Para waar twee activisten werden vermoord. Foto AP /Andre Penner,

Het Braziliaanse Lagerhuis heeft een wet aangenomen die kleine boerenbedrijven meer speelruimte geeft in het Amazonegebied. Een amendement tot het opheffen van elke regelgeving voor de boeren omtrent ontbossing werd afgewezen. In aanloop naar de stemming werden twee milieuactivisten gedood.

Volgens milieubewegingen gaan minder strenge regels leiden tot meer ontbossing, maar de boeren claimen dat ze nu eindelijk hun volledige capaciteit kunnen benutten. De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Braziliaanse Senaat. NRC-correspondent Philip de Wit in Rio de Janeiro:

“Nu mogen boeren in de regenwoudgebieden niet meer dan 20 procent van hun grond gebruiken voor landbouw. De nieuwe code wordt weliswaar wat minder streng, maar de bestaande bossen moeten wel beter geregistreerd worden.”

Het debat zorgde voor veel onrust tussen regenwoudactivisten enerzijds en houthakkers en veehouders anderzijds. Twee actievoerders werden gisteren doodgeschoten. Ze hadden eerder doodsbedreigingen ontvangen. De boskap nam het afgelopen jaar enorm toe in het Braziliaanse Amazonegebied. Het leger gaat toezichthouder IBAMA assisteren in de strijd tegen ontbossing.

“Veel bos is verdwenen in Mato Grosso, een deelstaat waar vooral sojaproducenten verantwoordelijk zijn voor de houtkap. Met behulp van tractoren en kettingen om de bomen worden ze omgetrokken. Volgens de autoriteiten is het zorgelijk dat de toegenomen ontbossing steeds vaker ook plaatsheeft in het regenseizoen. Doorgaans gebeurt het ontbossen in het droge seizoen, als het makkelijker gaat.” - Philip de Wit, NRC.

Boeren kunnen volgens de nieuwe wet hun akkers dichterbij rivierbeddingen aanleggen. Ook mogen bergwanden gebruikt worden voor landbouw. Daarnaast worden boetes voor het overtreden van ontbossingsregels kwijtgescholden.