Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Omkopingsonderzoek FIFA naar mogelijke opvolger Sepp Blatter

Qatarees Bin Hammam strijd op 1 juni met Blatter voor het FIFA-voorzitterschap. Foto AFP / Karim Jaffaar

De FIFA begint een onderzoek naar kandidaat-voorzitter Mohamed bin Hammam en uitvoerend lid Jack Warner. Beiden zouden volgens de wereldvoetbalbond “mogelijk de ethische code van de FIFA” hebben geschonden.

Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een rapport door een ander uitvoerend lid, Chuck Blazer. Hierin worden beschuldigingen geuit over omkoping. Warner leidt de landenafdeling CONCACAF (wiki) van de FIFA waaruit 35 van de 208 stemmen komen tijdens de verkiezing voor een nieuwe FIFA-voorzitter op 1 juni. De strijd gaat tussen Bin Hammam, nu voorzitter is van de Aziatische voetbalbond, en de zittende president Sepp Blatter.

Blazer meldt in zijn rapport een speciale bijeenkomst van de Caribische voetbalbond CFU die deels geleid wordt door Warner en Hammam. “Deze ontmoeting hield verband met de komende presidentsverkiezing”, meldt de FIFA vandaag in een verklaring.

“Met de feiten zoals ze gepresenteerd worden in dit rapport, die onder meer aantijgingen van omkoping bevatten, hebben we onze Commissie Ethiek gevraagd een procedure te starten.” Warner en Bin Hammam zijn gevraagd om een zitting van de commissie bij te wonen op 29 mei. Hierbij zullen ook twee officials van de CFU aanwezig zijn.