Na het matten op het Ajax-feest deelt de rechter taakstraffen uit

Zeven mannen stonden gisteren voor de snelrechter, allemaal gearresteerd na de huldiging van Ajax. „Ik verloor mijn zelfbeheersing, de knop ging om.”

„Hartstikke dom”, noemt Anish B. (22) uit Almere het zelf. Te veel drank. Hij had zich laten meeslepen door zijn vrienden. Volgens de politie gooide hij bierflesjes naar de Mobiele Eenheid, hijzelf spreekt van ‘takken’. Hij heeft drie nachten vastgezeten. Hij heeft spijt. Hij krijgt een taakstraf van 24 uur. Anish kan meteen door naar het loket van de reclassering, even verderop in het gerechtsgebouw.

Zeven mannen staan deze middag op de rol voor snelrecht bij de politierechter in Amsterdam. Een half uur, drie kwartier per zaak. Ze zijn gearresteerd op zondag 15 mei nadat de huldiging van landskampioen Ajax op het Museumplein toch nog uit de hand liep. Er werden 64 mensen aangehouden, 32 hebben inmiddels een boete van maximaal 600 euro gekregen, zeven een taakstraf.

Marcel O. (23) uit Ede zit al acht dagen vast. Hij kwam na de wedstrijd naar Amsterdam. Hij stond op een hek te zingen toen hij „een tik” kreeg van de politie. „Ik verloor mijn zelfbeheersing, de knop ging om.” Marcel gooide glazen en flesjes naar de ME. Ook hij erkent fors gedronken te hebben. En hij snoof een lijntje coke, hem „door oude bekenden” onderweg naar het Museumplein aangeboden. Marcel is eerder veroordeeld voor vernieling, openbare geweldpleging, poging tot zware mishandeling. De kleine man, die een opleiding mbo-plus volgt, zegt dat hij „erg aan zichzelf heeft gewerkt”. Het vonnis: acht weken gevangenisstraf, waarvan drie weken voorwaardelijk.

De volgende klant is een Surinaamse Amsterdammer van veel woorden en armgebaren. Arno B. (36) stond vooraan bij het podium om foto’s te maken, toen er „chaos” ontstond. Er worden politiebeelden getoond. Arno zegt zelf „in paniek” te zijn geweest. Hij werd aangevallen door Molukse jongeren en een man met een ontblote buik. „Ik heb me een beetje verweerd tegen gasten die ik totaal niet ken.” Hij kreeg een hek tegen zich aan en gooide het terug.

De politie heeft een ander verhaal, zegt de rechter streng. Er is geslagen en met hekken gegooid. „En u zegt: ik heb niks gedaan.” De advocaat spreekt van noodweer. Arno B. krijgt een taakstraf van veertig uur.

Ook zijn zwager Shiva-Benn P. (34), een enorme man met een paardestaart, is op videobeelden van de politie te zien. Volgens de officier heeft hij met hekken gegooid, geduwd, gestompt. De wedstrijd bekeken ze in een cafeetje, waarbij rijkelijk bier en rum werd gedronken. Toen het uit de hand liep bij het podium, besloot Shiva-Benn zijn zwager op te halen. „Ik ben een verantwoordelijke persoon, ik kan niet toekijken als hij total loss wordt geslagen.” Shiva-Benn heeft nog een zaak lopen wegens zware mishandeling. De advocaat spreekt van zelfverdediging. De rechter geeft hem het voordeel van de twijfel. Vrijspraak.