Leaserijders lichten de belasting op

Een waarschuwing van het ministerie van Financiën aan alle werknemers met een auto van de zaak: het loont niet om de fiscus voor te liegen. De Belastingdienst heeft vorig jaar voor vijftien miljoen euro boete opgelegd aan mensen die meer privékilometers maakten met hun lease-auto dan ze opgaven. Volgens staatssecretaris Frans Weekers (VVD) hebben ruim 9.000 automobilisten op deze manier de extra belasting voor privégebruik ontdoken.

Leaserijders mogen tot 500 kilometer per jaar privé rijden zonder daarvoor belasting te betalen. Ongeveer 260.000 mensen verklaarden tegenover de Belastingdienst dat zij onder deze grens bleven. Volgens Weekers blijkt uit steekproeven dat ruim 30 procent van hen toch meer kilometers maakt. Betrapte automobilisten moeten de belasting alsnog betalen, verhoogd met een boete van hetzelfde bedrag.

De Belastingdienst legt met flitsauto’s de locatie van de lease-auto’s vast. Deze gegevens worden vergeleken met de ingediende rittenadministratie die de bestuurder verplicht heeft bijgehouden. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat de Belastingdienst „niet kinderachtig” controleert. „Het gaat hier om mensen die moedwillig de boel bedonderen.”