Lagarde presenteert zichzelf als kandidaat-opvolger Strauss-Kahn

Lagarde tijdens haar persconferentie vanochtend in Parijs. Foto Reuters / Jacky Naegelen

Wat al enige tijd werd verwacht is nu dan ook officieel geworden: Christine Lagarrde is officieel kandidaat voor de positie van directeur van het IMF. De Franse minister van Financiën wil Dominique Strauss-Kahn opvolgen, zo liet ze vanochtend op een reeds aangekondigde persconferentie.

Lagarde niet geheel onomstreden

Op dit moment beraden Franse rechters zich over het instellen van een onderzoek naar haar rol in een schikkingszaak rondom de beruchte Franse zakenman Bernard Tapie. Ze kende de vriend van Nicolas Sarkozy in 2008 een betaling toe om een langlopend juridisch geschil met een staatsbank te op te lossen. Gisteren werd ze door de regering nog ondervraagd omtrent de zaak. De rechters doen op 10 juni uitspraak.

Vandaag zei Lagarde over de zaak dat ze over een schoon geweten beschikt en niet onwettig heeft gehandeld. Daarn over haar kandidaatstelling voor de topfunctie bij het IMF: “Ik heb besloten om mijn kandidaatstelling bekend te maken aan het hoofd van het IMF”, zei Lagarde. “Ik voel me aangemoedigd door de steun die diverse landen reeds uitten. Het is een immense functie en ik hoop de grootst mogelijke consensus te bereiken omtrent mijn kandidaatschap.”

‘Te gek voor woorden’

Europese landen houden het liefst vast aan de traditie waarbij de baas van het IMF een Europeaan is. Verschillende EU-landen spraken hun voorkeur voor Lagarde dan ook al uit. Maar Rusland, Brazilië, India, China en Zuid-Afrika zien het liefst dat de toppositie bekleed gaat worden door iemand uit de ‘opkomende economieën’.

“We vinden het te gek voor woorden dat de functie wordt gereserveerd voor een Europeaan”, zei Nogueira Batista, de IMF-vertegenwoordiger van Brazilië. Het IMF kondigde al een transparante sollicitatieprocedure aan waarbij de nieuwe topman of -vrouw onder meer geselecteerd wordt op staat van dienst.