Groente uit Noord-Duitsland verdacht

De Duitse overheid heeft gewaarschuwd om geen tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland te eten. Dat meldt het Duitse persbureau DPA. In Noord-Duitsland zijn sinds de tweede week van mei zeker driehonderd mensen besmet geraakt met een gevaarlijke variant van de E. coli-bacterie.

Het grootste deel van de slachtoffers is vrouw. Bij zeker 140 patiënten leidde dit tot nierfalen, een zeer ernstige complicatie van de infectie. Een 83-jarige patiënte is overleden.

Kans op ziektegevallen in Nederland klein

Vermoedelijk gaat het om groenten zoals tomaat, komkommers en sla die in de regio worden geproduceerd en opgegeten. Voedsel is bijna altijd de bron van de ziekte; besmetting van mens op mens komt veel minder vaak voor.

De kans dat de uitbraak in Duitsland tot veel ziektegevallen in Nederland leidt, is dus klein. Een Nederlander is met de bacterie opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft Noord-Duitsland onlangs bezocht. Ook andere buitenlanders bij wie de bacterie werd aangetroffen, waren zelf in het gebied geweest.

In Duitsland draagt de bacterie de naam EHEC. Het Nederlandse Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu spreekt van STEC. De bacterie, die een giftige stof produceert die zweertjes in de darmen kan veroorzaken, wordt in Nederland gemiddeld zestig keer per jaar gemeld door ziekenhuizen. Symptomen zijn buikkrampen, braken en bloederige diarree; een veelvoorkomende, ernstige complicatie is nierbeschadiging. Antibiotica kunnen een averechts effect hebben.