Grens Egypte met Gazastrook vanaf zaterdag permanent open

FILE - In this Feb. 19, 2011 file photo, Palestinians carry their belongings after coming back from Egypt at the Rafah border crossing, southern Gaza Strip. Egypt's official news agency said on Wednesday, May 25, 2011 that the Rafah border crossing with Gaza will be permanently opened for Palestinians on Saturday, a move that will significantly ease a blockade of the impoverished territory. (AP Photo/Eyad Baba, File)
FILE - In this Feb. 19, 2011 file photo, Palestinians carry their belongings after coming back from Egypt at the Rafah border crossing, southern Gaza Strip. Egypt's official news agency said on Wednesday, May 25, 2011 that the Rafah border crossing with Gaza will be permanently opened for Palestinians on Saturday, a move that will significantly ease a blockade of the impoverished territory. (AP Photo/Eyad Baba, File) Palestijnen keren bij de grensovergang bij Rafah terug naar de Gazastrook na een bezoek aan Egypte. Foto AP / Eyad Baba

De grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah wordt vanaf zaterdag permanent geopend voor Palestijnen. Dat heeft de militaire leiding van Egypte vandaag bekendgemaakt. Het besluit zorgt ervoor dat de blokkade van het sterk verarmde gebied fors wordt versoepeld.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten zei in een verklaring dat de grens elke dag van 9.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds wordt geopend als onderdeel van pogingen een ‘eind te maken aan de Palestijnse verdeeldheid en nationale verzoening te bewerkstellingen’. Alleen op vrijdagen en feestdagen blijft de grensovergang dicht.

De legerleiding zei dat de regels die golden voordat de grensovergang werd gesloten opnieuw van kracht worden. Europese waarnemers hielpen voor 2007 bij het runnen van de grenspost en Israël controleerde personen en goederen die de grens overgingen, om te voorkomen dat wapens en militanten het gebied binnengingen.

Onze correspondent in Noord-Afrika Gert van Langendonck over de motieven achter de openstelling van de grens:

“Onder Mubarak was Egypte een belangrijke partner in de blokkade van de Gazastrook sinds Hamas daar in 2007 de macht overnam, maar die blokkade was erg onpopulair bij de meeste Egyptenaren. De Egyptische maatregelen worden dan ook gezien als een poging om tegemoet te komen aan de eigen publieke opinie, daar waar vroeger geopolitieke belangen en de strategische alliantie met de VS en Israël prioriteit waren. Dat er in Egypte verkiezingen aankomen, en politici voor het eerst rekening moeten houden met de kiezer, is daar niet vreemd aan. Volgens een recente opiniepeiling van het Pew Research Center is slechts 36 procent van de Egyptenaren voorstander van het behoud van het vredesakkoord tussen Egypte en Israël uit 1979.”