Gemeente Eindhoven helpt PSV aan ruim 48 miljoen euro

De spelers van PSV hielden een minuut stilte op 17 maart, voor de uitwedstrijd tegen Glasgow Rangers, vanwege de tsunami die kort daarvoor Japan had getroffen.
De spelers van PSV hielden een minuut stilte op 17 maart, voor de uitwedstrijd tegen Glasgow Rangers, vanwege de tsunami die kort daarvoor Japan had getroffen. Foto Reuters / Russell Cheyne

De gemeente Eindhoven helpt het noodlijdende PSV door voor 48,8 miljoen de grond onder het stadion en onder trainingscomplex De Herdgang van de voetbalclub te kopen. Dat maakten de gemeente en PSV vanmiddag bekend.

Met de 48,8 miljoen kan PSV zijn eigen vermogen versterken, reageert NRC-redacteur Daan van Lent.

“Door toenemende verliezen dreigde de topclub dit jaar een negatief eigen vermogen te krijgen. Dat betekent dat de club technisch failliet zou zijn. Sinds de club in januari de slechte financiële situatie bekendmaakte, is de PSV-directie op zoek geweest naar nieuwe financiering. Vorig jaar leed PSV een verlies van 17 miljoen euro, ook dit jaar stevende de club op rode cijfers af.” - Daan van Lent, NRC

De gemeente zelf gaat de 48,8 miljoen euro lenen. PSV zal erfpachtvergoeding betalen aan de gemeente, die precies even hoog zal zijn als de gemeente aan rente moet betalen over die lening. Om er zeker van te zijn dat het geld binnenkomt, krijgt de gemeente ook het pandrecht over de inkomsten van de seizoenkaarten. Die bedragen op jaarbasis ongeveer 7 miljoen euro.

Philips, die zich de laatste jaren juist terugtrok, zal haar sponsorbijdrage verhogen.

Update 12.09: Verslaggever Patrick Wiercx van het Eindhovens Dagblad is bij de persconferentie die de gemeente en PSV nu geven en twittert het laatste nieuws.

‘Sanering bij PSV noodzakelijk, sportieve succes lijkt financiële vloek’

PSV werd deze eeuw al zeven van de twaalf keer landskampioen, maar het sportieve succes lijkt nu een financiële vloek, schrijven NRC-redacteuren Koen Greven en Daan van Lent.

“PSV heeft in vergelijking met Ajax en FC Twente, de andere clubs uit de top-3 van de afgelopen competitie, de meeste financiële problemen. PSV wijt zijn financiële malaise aan het nu voor het derde jaar op rij mislopen van de Champions League. In de goede jaren zorgden het bereiken van achtste, kwart- en halve finales in die Europese competitie jaarlijks voor extra inkomsten van 20 tot 30 miljoen euro door premies en televisierechten.”

“Met die opbrengsten kan een club maar beperkt reserves opbouwen voor slechtere jaren. Want supporters verwachten herhaling van het succes en daarom worden nieuwe spelers binnengehaald en spelers uit de bestaande selectie behouden tegen hogere salarissen. De loonkosten gaan omhoog, net als een aantal andere kosten. Maar dat is bij PSV in de afgelopen jaren niet de enige tegenvaller geweest. Uit sponsoring haalt de club minder binnen dan in de goede jaren, en intussen zelfs minder dan FC Twente. Het contrast met Ajax is nog groter, die club krijgt alleen al van hoofdsponsor Aegon 11,4 miljoen euro. PSV krijgt van Philips jaarlijks 5,5 miljoen. PSV heeft zijn organisatie ook laten uitdijen. Het aantal werknemers is nooit zo hoog geweest als de 188 van nu. Ajax heeft er nog meer, FC Twente haalt de achterstand in.” - Koen Greven en Daan van Lent, NRC

Later vandaag geven de gemeente Eindhoven en directeur van PSV Tiny Sanders een persconferentie.

Omzet van PSV na deelname aan Champions League bijna gehalveerd. Omzet van PSV na deelname aan Champions League bijna gehalveerd.