Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Duizenden ontvluchten betwiste Soedanese regio Abyei

In this photo released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS), an unidentified armed man walks through Abyei, Sudan Tuesday, May 24, 2011. Seventy northern Sudanese troops were killed and more than 120 are missing from an attack last week by southern Sudanese forces near the disputed region of Abyei, a Sudanese diplomat said Tuesday. (AP Photo/UNMIS, Stuart Price) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES
In this photo released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS), an unidentified armed man walks through Abyei, Sudan Tuesday, May 24, 2011. Seventy northern Sudanese troops were killed and more than 120 are missing from an attack last week by southern Sudanese forces near the disputed region of Abyei, a Sudanese diplomat said Tuesday. (AP Photo/UNMIS, Stuart Price) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Een ongeïdentificeerde man loopt door het centrum van de stad Abyei. De foto is beschikbaar gesteld door de Verenigde Naties. Foto UNMIS / Stuart Price / AP

Duizenden Soedanesen ontvluchten de bevochten regio Abyei. Noord-Soedanese milities die ervan worden beschuldigd te hebben geholpen het gebied in te nemen trekken verder zuidwaarts en hebben het vuur geopend op helikopters van de Verenigde Naties.

Volgens de Verenigde Naties en hulporganisaties zien zeker 40.000 bewoners zich gedwongen het gebied te verlaten. Duizenden zijn naar Agok gevlucht, net over de grens in Zuid-Soedan. Velen, vooral kinderen, zouden volgens hulporganisaties op de vlucht uitgedroogd raken en wonen in Agok onder de bomen.

Het noorden van Soedan heeft tanks naar het olierijke Abyei gestuurd, dat ook door het zuiden van het land wordt geclaimd. Over zeven weken wordt Zuid-Soedan een onafhankelijk land en de regio Abyei is een heet hangijzer tussen de twee Soedan’s.

Vanuit de lucht zijn brandende huizen in Abyei te zien. De foto is beschikbaar gesteld door de Verenigde Naties. Foto UNMIS / Stuart Price / APVanuit de lucht zijn brandende huizen in Abyei te zien. De foto is beschikbaar gesteld door de Verenigde Naties. Foto UNMIS / Stuart Price / AP

In de laatste burgeroorlog was Abyei middelpunt van de gevechten en een symbolische plek voor beide zijden. In 2005 werd een vredesovereenkomst getekend en afgelopen januari stemde Zuid-Soedan in een referendum voor onafhankelijkheid. Over de kwestie Abyei zou later onderhandeld worden, maar afgelopen week laaide het conflict in dat gebied op toen het noorden het innam.

Kenners van het gebied spreken tegen persbureau Reuters hun angst uit dat het opgelaaide conflict het begin kan zijn van een terugkeer naar burgeroorlog. Het zou een destructieve werking hebben op de hele regio.