De hype van 2011: planken

Ik plank, jij plankt en wij planken. Planken is het nieuwe swaffelen, maar dan iets minder gênant. Planken is zo strak als een plank op een onverwachte plek gaan liggen en vervolgens niet meer bewegen.

De hype begon toen een groepje Australische jongeren foto’s van zichzelf al plankend op een Facebook-pagina plaatsten. Al snel werd de bizarre pose ook door anderen vastgelegd en gepubliceerd. Dat bleef niet onopgemerkt. Plankers in andere landen volgden en zo waaide het ook al snel over naar Nederland.

Hier is het planken niet alleen op Facebook populair, er bestaat zelfs een speciale Hyvespagina waar mensen hun foto’s plaatsen en originele locaties met elkaar bespreken. Nederlanders zijn creatief: in het vriesvak van de supermarkt, op verkeerborden langs de weg. Het wachten is op de eerste naaktplanker op Wimbledon.

Niet alleen het aantal plankers neemt toe, helaas ook het aantal incidenten. Vooralsnog zijn alleen incidenten in het land van oorsprong bekend. Daar raakte bijvoorbeeld de 20-jarige Simon Hallam in coma nadat hij op het dak van een auto had geplankt en een leeftijdgenoot uit Brisbane overleed toen hij als plank van een balustrade op de zevende verdieping viel.

Twee medewerkers van olie- en gasconcern Santos werden ontslagen nadat hun werkgever hun foto’s op internet had gezien. Daarop was te zien hoe zij op de top van de schoorstenen van de fabriek, zestig meter hoog, plankten.

Er is goed nieuws voor wie zich nu niet meer kan bedwingen en meteen aan de slag wil gaan met het planken. Het is vandaag namelijk de eerste jaarlijkse, internationale, wereldwijde, plankdag. Dus leef je uit!

Deniz Alkac