‘Brandweer faalde bij brand Chemie-Pack met gebruik bluswater’

WFA78T:KLACHTEN RAMP CHEMIE PACK:MOERDIJK;26APR2011-Archieffoto 05012011 Uit het rapport van de GGD en andere betrokken instanties blijkt dat de gezondheidsklachten nalv de brand bij Chemie Pack meevallen. Juist op de dag dat het bekend word rijden opnieuw brandweerwagens af en aan naar Moerdijk.WFA/evda/str.Erald van der Aa
WFA78T:KLACHTEN RAMP CHEMIE PACK:MOERDIJK;26APR2011-Archieffoto 05012011 Uit het rapport van de GGD en andere betrokken instanties blijkt dat de gezondheidsklachten nalv de brand bij Chemie Pack meevallen. Juist op de dag dat het bekend word rijden opnieuw brandweerwagens af en aan naar Moerdijk.WFA/evda/str.Erald van der Aa Op 5 januari 2011 woedde een grote brand bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

Bij de brand bij chemieconcern Chemie-Pack in Moerdijk in januari is in tegenstelling tot de voorschriften van de brandweer, gemeente en het bedrijf zelf bluswater gebruikt in plaats van schuim. Door gebruik van schuim of gecontroleerd laten uitbranden was de schade veel minder groot geweest, zeggen deskundigen tegen NOS.

Deze constatering staaft het standpunt van het chemieconcern zelf dat de brandweer heeft gefaald bij de bestrijding van de brand die het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack op 5 januari dit jaar in de as legde. Volgens directeur Gerard Spiering van het bedrijf en zijn raadsman Robert van ’t Zelfde was de brand nooit zo groot geworden als de brandweer vanaf het begin niet met water maar met schuim had geblust.

Volgens de NOS zijn de deskundigen, die veelal anoniem willen blijven, unaniem in hun oordeel: zolang een brand met chemische stoffen zoals bij Chemie-Pack nog beheersbaar lijkt, moet getracht worden met schuim te blussen. Lukt dat niet meer, laat het dan gecontroleerd uitbranden.

Jan Meissen, veiligheidskundige in de chemie en lector Risk Management aan de hogeschool Rotterdam, zegt tegen de NOS dat “het effect is dat de brandbare vloeistof op het water gaat drijven en meestroomt, waardoor er een veel groter oppervlak brandbare vloeistof ontstaat en dus ook het totale brandoppervlak groter wordt. Het verbaast me wel dat er geen stadium is geweest dat men heeft gezegd: en nu stoppen met water erin spuiten en laat het maar gecontroleerd uitbranden.”

Volgende maand komt de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid met haar onderzoeksrapport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid volgt ook nog met haar bevindingen, zij het veel later.