Bevolkingsonderzoek darmkanker voor alle mensen vanaf 55 jaar

Alle mensen tussen de 55 en 75 jaar kunnen de komende jaren op darmkanker worden onderzocht. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gaat in 2013 beginnen met een bevolkingsonderzoek om deze ziekte vroegtijdig op te kunnen sporen. Ze hoopt daarmee jaarlijks ongeveer 2.400 sterfgevallen te voorkomen. Het bevolkingsonderzoek kost veertig miljoen euro per jaar.

De minister neemt met haar besluit een advies van de Gezondheidsraad uit 2009 over. De raad, die parlement en ministers adviseert, sprak destijds de verwachting uit dat 1.300 mensenlevens met grootschalige darmkankerscreening zouden kunnen worden gered.

Schippers voorganger Klink nam het advies van de Gezondheidsraad niet over vanwege de kosten en het tekort aan medisch specialisten. Hij was bang dat er onvoldoende artsen zouden zijn om het onderzoek en de daarop volgende darmoperaties uit te voeren.

Minister Schippers zei vanochtend dat er een „probleem is met de beschikbaarheid van specialisten”. Daarom voert ze het bevolkingsonderzoek in stappen in. In 2017 zal het onderzoek in volle omvang worden gehouden.

Op dit moment zijn er 4,4 miljoen mensen in de leeftijdscategorie die voor de vrijwillige screening in aanmerking komt. Volgens de minister is screening van 55- tot 75 jarigen het meest effectief. Bij jongere mensen komt de ziekte relatief weinig voor.

Het voordeel van de grootschalige screening, zegt Schippers, is de snelle opsporing. „Als mensen last krijgen en naar een arts gaan die de ziekte constateert, is deze meestal al in een vergevorderd stadium.” Schippers verwacht op lange termijn kosten te besparen. „Vroeg ingrijpen levert ons niet alleen mensenlevens op, maar we kunnen ons ook heel dure lange behandelingen besparen.”

Elk jaar overlijden 5.000 mensen aan darmkanker en komen er 12.000 patiënten bij. Nederland loopt niet voorop met dit bevolkingsonderzoek. Groot-Brittannië en Finland kennen al landelijke bevolkingsonderzoeken naar darmkanker. Frankrijk, Spanje, Italië en Zweden screenen regionaal op deze ziekte. Duitsers wordt het niet standaard aangeboden, maar zij kunnen zich wel al tientallen jaren gratis laten testen als zij dat willen. Patiëntenorganisaties pleiten al lang voor het onderzoek, om onnodig leed te voorkomen.