Aswolk boven Nederland geeft geen problemen

This satellite image released by NASA shows a tan volcanic ash plume over the North Sea caused by the Grimsvotn volcano in Iceland, at 13:05 GMT, Tuesday, May 24, 2011. The volcano began erupting on Saturday, sending clouds of ash high into the air. The amount of ash spewing from the volcano tapered off dramatically on Tuesday, however, said Elin Jonasdottir, a forecaster at Iceland's meteorological office. (AP Photo/NASA)
This satellite image released by NASA shows a tan volcanic ash plume over the North Sea caused by the Grimsvotn volcano in Iceland, at 13:05 GMT, Tuesday, May 24, 2011. The volcano began erupting on Saturday, sending clouds of ash high into the air. The amount of ash spewing from the volcano tapered off dramatically on Tuesday, however, said Elin Jonasdottir, a forecaster at Iceland's meteorological office. (AP Photo/NASA) Op dit satellietbeeld van NASA is de vulkanische aswolk te zien boven de Noordzee. Foto AP / NASA

De vulkanische aswolk uit IJsland is in het Nederlandse luchtruim aangekomen, maar zorgt niet voor problemen. De wolk hangt vrij laag waardoor vliegtuigen eroverheen kunnen vliegen. Dat zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland. De wolk hangt boven de Noordzee en verdwijnt in de loop van de middag.

Update 11.12 uur: Sinds 04.00 uur vanochtend stijgt er boven de vulkaan geen rook meer op, meldt Reuters.

KLM schrapte gisteren wegens grote concentraties as al een aantal vluchten naar Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en het Noorden van Duitsland. Het gaat om vluchten van Stavanger, Kristiansand, Bergen, Glasgow, Edinburgh, Newcastle en Aberdeen en in beide richtingen tussen Bremen, Hannover, Hamburg en Linkoping.

Volgens de luchtverkeersleiding is het niet de verwachting dat de aswolk boven Nederland de komende dagen voor grote problemen zorgt. Hoe het daarna gaat is nog niet te voorspellen, vanwege het onvoorspelbare karakter van de vulkaanuitbarsting in IJsland.

Luchthavens in Noord-Duitsland gesloten


Het vliegverbod voor luchthavens in het noorden van Duitsland blijft in ieder geval tot vanmiddag van kracht. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer Peter Ramsauer gezegd. Er mag niet worden gevlogen van en naar Bremen, Hamburg en Lübeck. Het is bovendien mogelijk dat rond 11.00 uur ook een vliegverbod voor de luchthaven van Berlijn wordt ingesteld, zei de Duitse luchtverkeersleiding.

Ramsauer noemde het vliegverbod gerechtvaardigd en benadrukte dat veiligheid boven alles gaat. In Duitsland wordt niet gevlogen als er meer dan twee milligram as per kubieke meter lucht wordt aangetroffen.