Zijn we niet al te laat?

Bleker beloofde vorige week dat hij zich in de EU zal inzetten voor het vrije gebruik van plantmateriaal met octrooien door andere kwekers. Daartoe moet de moeizaam tot stand gekomen EU-octrooiwet voor biotechnologie worden aangepast. Dat zou kunnen omdat ook grote landbouwlanden als Frankrijk en Duitsland twijfels hebben over de huidige praktijk. Maar de internationale zaadbedrijven hebben alle andere octrooi-afhankelijke industrieën aan hun kant, zoals de machtige geneesmiddelenindustrie. Dus als de wet al verandert, zal het nog jaren duren voordat zaadbedrijven hierover zekerheid hebben. Daarom ontwikkelen zich waarschijnlijk twee systemen naast elkaar: hightech-veredeling voor ‘grote’ gewassen die over de hele wereld worden verkocht zoals soja, tarwe, katoen, maïs, tomaten en broccoli. En daarnaast een lowtech-veredeling voor lokaal belangrijke gewassen als witlof, pastinaak en aardpeer (Nederland) of cassave, zilverbiet en teff (Ethiopië).