Wereld viert 70ste verjaardag van ‘His Bobness’

** FILE ** Singer Bob Dylan is seen in this April 27, 1965 file photo in London. Thanks to Bob Dylan, rock 'n' roll has finally broken through the Pulitzer wall. Dylan, the most acclaimed and influential songwriter of the past half century, who more than anyone brought rock from the streets to the lecture hall, received an honorary Pulitzer Prize on Monday April 7, 2008, cited for his "profound impact on popular music and American culture, marked by lyrical compositions of extraordinary poetic power." (AP Photo/File)
** FILE ** Singer Bob Dylan is seen in this April 27, 1965 file photo in London. Thanks to Bob Dylan, rock 'n' roll has finally broken through the Pulitzer wall. Dylan, the most acclaimed and influential songwriter of the past half century, who more than anyone brought rock from the streets to the lecture hall, received an honorary Pulitzer Prize on Monday April 7, 2008, cited for his "profound impact on popular music and American culture, marked by lyrical compositions of extraordinary poetic power." (AP Photo/File) Bob Dylan in 1965 in Londen. Foto AP

Vandaag viert Bob Dylan zijn zeventigste verjaardag. En de wereld viert met hem mee.

Dylan begon als protestzanger met nummers als ‘Blowin in the Wind’ en ‘The Times They Are A-Changin’ en shockeerde de wereld door tijdens het Newport Folk Festival in mei 1965 (hoogtepunten) van akoestisch naar elektrisch te gaan. Inmiddels heeft hij 34 studioalbums op zijn naam staan.

Dylan is slechts één van de muzikale grootheden die is geboren rond 1940, zo signaleert The New York Times. John Lennon zou afgelopen oktober zeventig zijn geworden. Joan Baez vierde haar zeventigste verjaardag in januari. En volgend jaar zijn helden als Paul McCartney, Aretha Franklin, Brian Wilson en Lou Reed aan de beurt. Ook Jimi Hendrix zou dan zeventig zijn geworden.

Feestjes wereldwijd ter ere van de 70ste verjaardag van Bob Dylan. Feestjes wereldwijd ter ere van de 70ste verjaardag van Bob Dylan.

Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone wijdt deze maand een speciale editie aan de artiest, die zijn doorbraak maakte begin jaren zestig en sindsdien niet meer is weg te denken uit de popgeschiedenis.

Deze week werd bekend, uit een tot nu toe onbekend interview, dat Dylan verslaafd is geweest aan heroïne en dat hij zelfmoord heeft overwogen. Lange tijd ontkende hij die berichten. Hij deed zijn bekentenis tijdens een interview, reeds opgenomen in 1966. Maar het is nu pas naar buiten gebracht door de BBC.

Dylan werkt momenteel aan deel twee van zijn kronieken. Chronicles. Volume One (2004) was een verzameling herinneringen aan zowel Dylans ‘early beginnings’ in Greenwich Village als aan de samenwerking met producer Daniel Lanois. Volume 2 is nu onderweg. Daarnaast werkt Dylan aan een gedichtenbundel en aan een boek over zijn eigen liedjes.

De tien beste liedjes van Bob Dylan volgens Rolling Stone:

1) Like a Rolling Stone / Highway 61 Revisited, 1965
http://youtu.be/hk3mAX5xdxo
2) A Hard Rain’s A-Gonna Fall / The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963
http://youtu.be/Z9hMtVWN91M
3) Tangled Up in Blue / Blood On the Tracks, 1975


4) Just Like a Woman / Blonde On Blonde, 1966
5) All Along the Watchtower / John Wesley Harding, 1967
6) I Shall Be Released / Bob Dylan’s Greatest Hits, Vol. 2, 1971
7) It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding) / Bringing It All Back Home, 1965
8) Mr. Tambourine Man / Bringing It All Back Home, 1965
9) Visions of Johanna / Blonde On Blonde, 1966
10) Every Grain of Sand / Shot of Love, 1981