Voetbalspeler X heeft alleen op Twitter een affaire

Probleem voor de Engelse rechter. Dit weekend twitterden zeker 30.000 mensen, op een bepaald moment zelfs elke 7 seconden, de naam van een voetbalspeler. Hij zou zeven maanden lang een verhouding hebben gehad met Big Brother-deelneemster Imogen Thomas.

De naam die werd getwitterd? Manchester United-speler Ryan Giggs (37).

Hij zou via de rechter een dwangbevel hebben verkregen, waardoor Engelse media zijn naam niet mogen publiceren noch details over de affaire bekend mogen maken, op straffe van een fikse boete of celstraf. Buitenlandse media zijn hier niet aan gebonden.

Giggs’ naam lekte vorige week via Twitter uit toen een anonieme gebruiker zei dat Giggs de voetbalspeler zou zijn die een dwangbevel had aangevraagd. Advocaten spanden een procedure aan om Twitter en Facebook te dwingen de namen van de gebruiker vrij te geven, zodat die kon worden aangeklaagd wegens inbreuk op privacy.

Dat hadden ze beter niet kunnen doen: terwijl de beide Amerikaanse mediabedrijven zeiden de aanklacht te bestuderen, barstte op internet een enorme discussie los over de grenzen van privacy en de arrogantie van Britse advocaten die meenden dat ze de internetgebruiker het zwijgen konden opleggen.

Giggs en Imogen Thomas werden op duizenden sites en via duizenden tweets met elkaar verbonden. Of de twee ook daadwerkelijk een verhouding hebben gehad, maakt weinig meer uit.

Omdat nu kon worden verondersteld dat algemeen bekend is om wie het gaat, ging de Scottish Herald gisteren een stap verder en publiceerde een foto van de voetbalspeler, met een balkje over zijn ogen.

Bovendien is de zondagskrant, zo zegt de hoofdredacteur, niet gebonden aan Engelse gerechtelijke uitspraken, slechts aan Schotse. De openbaar aanklager heeft vanochtend gezegd geen stappen te zullen ondernemen tegen de Scottish Herald.

Maar Engelse media zijn nog wel steeds gebonden aan het dwangbevel. Dat leidde gisterochtend tot curieuze berichten over voetbalspeler X die door Schotse krant Y zou zijn genoemd, en voorpagina’s met zwarte balkjes.

Premier Cameron noemde het vanochtend „oneerlijk” dat Engelse kranten en tv-journaals gebonden zijn aan de wet, maar internet niet. Maar, erkende hij, er is „geen eenvoudige oplossing”.