Uitgelicht

David (MARK RUFFALO) and Elizabeth (REESE WITHERSPOON) share an intimate moment even though they exist in two different worlds in DreamWorks Pictures? romantic comedy JUST LIKE HEAVEN, directed by Mark Waters.
David (MARK RUFFALO) and Elizabeth (REESE WITHERSPOON) share an intimate moment even though they exist in two different worlds in DreamWorks Pictures? romantic comedy JUST LIKE HEAVEN, directed by Mark Waters.

Film

J’ai tué ma mère (Xavier Dolan, 2009, Canada). Autobiografische debuutfilm van de toen 20-jarige Dolan gaat over de uiterst moeizame verhouding van de exuberante, creatieve en volledig op zichzelf gerichte 16-jarige Hubert Minel (Dolan zelf) en zijn goedburgerlijke, alleenstaande moeder Chantale (een ondankbare, maar zeer goed gelukte rol van Anne Dorval). Moeder en zoon raken keer op keer verzeild in epische ruzies, die zo langdradig, kleinzielig en schaamtevol zijn als ruzies in werkelijkheid kunnen zijn. Dolan schildert de puberteit van een jongen die simpelweg te begaafd en te sterk is voor de kleine wereld om hem heen. Dolans tweede film, Les amours imaginaires, beleefde eerder dit jaar zijn Nederlandse bioscooppremière. TV5, 18.35-20.10u.

Just Like Heaven (Mark Waters, 2005, VS). Geestige geestfilm. De geest van de in een ziekenhuis in coma liggende ambitieuze arts Reese Witherspoon duikt te pas en te onpas op in haar appartement. Dat wordt inmiddels bewoond door de om de dood van zijn vrouw rouwende tuinarchitect Mark Ruffalo. Net5, 20.30-22.25u.

Life (Ted Demme, 1999, VS). Tandenloze komedie over twee kibbelende vrienden – Eddie Murphy en Martin Lawrence – die ten onrechte levenslang krijgen in het racistische Zuiden van 1932. Met dank aan de grimeerafdeling gaan er liefst zestig jaar voorbij.RTL7, 22.15-00.25u.

Informatief

World War II - behind closed doors. In de vierde aflevering de onderhandelingen tussen Stalin en het Westen over het lot van Polen. In 1944 begon het Rode Leger grondgebied te heroveren in Oost-Polen. Stalin wou Polen inlijven, maar het was precies de verdediging van de Poolse soevereiniteit waarvoor Groot-Brittannië in 1940 ten strijde was getrokken. Naarmate meer en meer Russische wreedheden in Polen aan het licht kwamen, werd duidelijk dat Stalin nog altijd even meedogenloos was.Canvas, 21.15-22.05u.

Het uur van de wolf: Valse noten tussen vrienden – Jon Larsen en Jimmy Rosenberg. Opnieuw een documentaire over gitarist Rosenberg, nu over de moeizame relatie die hij onderhoudt met zijn muzikale partner Larsen.Ned.2, 23.00-23.48u.

The country house revealed. Serie over landhuizen die normaliter gesloten zijn voor publiek. Vandaag Easton Neston in Northamptonshire, opgeleverd in 1702 en een typisch voorbeeld van Engelse barok. Easton Nestons ingenieuze ontwerp is slechts een van de geheimen die achter de elegante façade schuilgaan. Het oorspronkelijke ontwerp is van Christopher Wren, maar het werd afgebouwd door diens mysterieuze protégé Nicholas Hawksmoor. De vraag wie nu precies wat ontwierp wordt in dit programma uit de doeken gedaan. BBC 2, 22.00-23.00u.

Von den Eltern missbraucht, vom Staat ignoriert. In Duitsland wachten veel mensen die in hun jeugd slachtoffer waren van seksueel misbruik vergeefs op therapeutische hulp. Ziekenfondsen willen de kosten vaak niet vergoeden, therapeuten zijn er nauwelijks. Ook daders worden zelden behandeld en keren na uitzitten van hun straf zonder enig onderzoek naar mogelijke recidive terug in de maatschappij. In deze reportage wordt zowel met slachtoffers als met een dader gesproken.ARD, 23.45-00.30u.

Amusement

Goede tijden, slechte tijden. Jack probeert wraakplannen te beteugelen, Charlie wil een stabiele relatie en wordt door Bianca op een idee gebracht. Rik en Bing verwensen de spoorloos verdwenen Jef omdat ze dringend een kok nodig hebben. RTL4, 20.00-20.30u.

Radio

Componist van de week: Claude Debussy. Piano-opnamen van de componist zelf (Danseuses de Delphes), Michel Béroff (Le vent dans la plaine), Jos van Immerseel (Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir) en Arturo Benedetti Michelangeli (Reflets dans l’eau). Daartussen (als tweede stuk) Prélude à l’apres-midi d’un faune door de New York Philharmonic o.l.v. Pierre Boulez.Radio 4, 19.30-20.00u.

De avonden: SKC. Portret door Laura Stek van de Vlaamse popmuzikant Stef Kamil Carlens in aanloop naar diens Wait for me, een samenwerkingsproject met muzikanten uit Burkina Faso.Radio 6, 22.35-23.00u.

Radio 6 live: de verborgen schat van het Colombiaanse Andesgebergte - Trio Palos y Cuerdas. Registratie van concert op 11 mei in het Bimhuis. De drie broers Saboya Gonzalez studeerden aan de Universitaire Muziekschool van Colombia. De bezetting van hun trio (gitaar plus de tokkelinstrumenten tiple en bandola guayanesa) is kenmerkend voor de Andes. Behalve traditionele muziek speelt Palos y Cuerdas (‘Stokken en Snaren’) ook eigen werk, en zowel akoestisch als elektrisch. Radio 6, 23.02-01.00u.