Theo Janssen voor twee jaar naar Ajax

Theo Janssen maakt definitief de overstap van FC Twente naar Ajax. Dat meldde de Amsterdamse voetbalclub gisteren. De middenvelder is met de landskampioen een verbintenis overeengekomen van twee jaar. Ajax heeft bovendien een optie voor nog een seizoen.

Janssen had bij Twente een clausule in zijn contract staan waardoor hij voor een gelimiteerde transfersom van ruim 3 miljoen euro weg mocht. De vijfvoudig international speelde drie seizoenen in Enschede. Daarin won hij een keer de landstitel en een keer de beker. Zijn laatste wedstrijd voor Twente was de verloren kampioenswedstrijd tegen Ajax.

Janssen hoefde naar zijn zeggen niet lang na te denken toen hij een week geleden door Ajax werd gebeld. „Het is een leuke club die volgend seizoen in de Champions League voetbalt. En de trainer wilde me graag hebben”, vertelde hij aan Ajax TV. „Na een goed gesprek had ik direct het gevoel: dit wil ik.”

Janssen (29) wordt een van de ervaren krachten bij Ajax. „Ik wil een leider zijn in dit elftal. Het is ook de bedoeling dat ik dat word. Daar heb ik met de trainer over gesproken.”

Ajax gaat de verbintenis met Siem de Jong openbreken. De aanvallende middenvelder, die onder trainer Frank de Boer na de winterstop vaak in de punt van de aanval voetbalde, verlengt zijn doorlopende contract van 2013 tot de zomer van 2015. „Dat gaat deze week gebeuren”, vertelt vader George de Jong aan De Telegraaf. De 22-jarige middenvelder speelt sinds 2007 voor Ajax en maakte in 86 competitieduels 25 doelpunten, waaronder twee in het beslissende competitieduel tegen FC Twente.

Theo Janssen en Siem de Jong ontbreken volgende week bij de oefenstage van het Nederlands elftal in Zuid-Amerika. Andere afwezigen tegen Brazilië en Uruguay zijn de geblesseerden Mark van Bommel en Rafael van der Vaart. Jasper Cillessen (NEC) en Tim Krul (Newcastle United) zijn de twee debutanten in de selectie van Oranje. (Novum)