Shampoo vs. douchegel

Is er een verschil tussen douchegel en shampoo? Sanne Kempers uit Utrecht zegt ja. Zij denkt dat die twee echt anders zijn, „goed voor haar óf huid”. Maar haar vriend zegt nee. Die denkt dat het verschil „puur marketing” is en wast zijn haar gewoon met douchegel. Wie heeft gelijk?

We halen voor deze vraag drie flessen Palmolive uit de supermarkt: Elke Dag Shampoo, Aroma Therapy Douchegel en Pure Arctic 2 in 1 body & hair. Een blik op de verpakking leert dat zo’n derde van de ingrediënten hetzelfde is, dan begint de variatie.

Maar de stoffen die hetzelfde zijn, zijn de stoffen die ertoe doen, zegt hoogleraar organische chemie Leo Jenneskens van de Universiteit Utrecht, die de lijst chemicaliën op verzoek bestudeert. Jenneskens wast zijn haar soms ook met douchegel.

Even wat scheikunde. In de flessen zitten dezelfde zepen die je haar en huid schoonmaken (zoals sodium laureth sulfate), dezelfde ‘oppervlakteactieve stof’ die schuimend werkt en vuil laat oplossen (cocamidopropyl betaïne uit kokosolie), dezelfde ‘polymeren’ die anti-statisch werken (poly-quaternium-7) en dezelfde conserveringsmiddelen.

De flessen verschillen wat in verdikkingsmiddelen, een paar schuimmakers en het vettige glycerine. Maar de grootste variatie zit ’m in de geur- en kleurstoffen, zoals de oliën en de ‘CI’s’ met verschillende nummertjes.

Kortom, de basis van Palmolive douchegel, 2-in-1 en shampoo is hetzelfde: zeep en andere schuimmakers. Jenneskens: „Je kunt daarnaast nog variëren met hoe dik je het spul wil hebben en hoe anti-statisch het haar ervan wordt.” Maar, zegt hij: „Het blijven grotendeels dezelfde types moleculen.” 

De productmanager van Colgate-Palmolive Nederland laat weten dat de ‘cleaning agents’ in de producten inderdaad hetzelfde zijn. Maar de percentages kunnen wel verschillen. En in shampoos zitten doorgaans meer stoffen die het haar doorkambaar maken (alhoewel niet in Elke Dag Shampoo), terwijl in douchegels vaak wat meer parfums en hydraterende stoffen zitten. Het kan natuurlijk dat douchegel in je haar daardoor stroef aanvoelt. Maar de vriend van Sanne kan het gerust blijven doen.

Carola Houtekamer