Samsung Galaxy S II, de nieuwe übergadget

Het is dringen geblazen in de smartphone-eredivisie. Met de Galaxy S II brengt Samsung het snelste toestel van dit moment op de markt, een serieuze uitdaging voor de (volgende) iPhone. Er zijn woorden waar je zuinig mee om moet springen. Bijvoorbeeld de term iPhonekiller, die al sinds 2007 te gretig gebruikt wordt. Tot nu toe is

Samsung Galaxy S IISamsung Galaxy S II

Het is dringen geblazen in de smartphone-eredivisie. Met de Galaxy S II brengt Samsung het snelste toestel van dit moment op de markt, een serieuze uitdaging voor de (volgende) iPhone.

Er zijn woorden waar je zuinig mee om moet springen. Bijvoorbeeld de term iPhonekiller, die al sinds 2007 te gretig gebruikt wordt. Tot nu toe is van een kill geen sprake: iPhones zijn nog steeds niet aan te slepen. Wel wordt Apples toestel wat gewoontjes nu alle providers het toestel verkopen. Early adopters hoor je mokken: nu jan en alleman met een Apple-logo van 700 euro in z’n broekzak loopt heeft deze exclusieve übergadget aan glans verloren.

Maar er zijn andere übergadgets, met name toestellen die op het concurrerende besturingssysteem Google Android draaien. Een nieuwkomer op de Nederlandse markt is de Samsung Galaxy S II. Het is de opvolger van de populaire Galaxy S en een van de krachtigste smartphones van dit moment.

Dat begint al bij de processor: nog niet zo lang geleden werden computers nog met 1,2 GHz chip geleverd. En dan heeft de Galaxy S II ook nog twee processorkernen; dualcore in vaktermen. Wat heb je aan die rekenkracht?  Applicaties starten meteen, meerdere apps tegelijk werken probleemloos en het aanraakscherm van 4,3 inch diameter (bijna 11 centimeter) reageert zonder aarzeling.

De Samsung heeft een Super Amoled Plus-scherm; de kleuren zijn wat dik aangezet, maar voor films en foto’s kan dat geen kwaad. Die ‘Plus’ staat voor een „aanpassing van de subpixels”. Meteen weer vergeten; het resultaat is dat teksten beter leesbaar zijn. Maar het haalt nog niet bij het haarscherpe Retina-scherm van de iPhone 4.

Apps zoeken

De Android-markt vergt voor een verstokte App Store-gebruiker wat gewenning. Google belooft het woud van honderdduizenden apps overzichtelijker in te delen. Samsung heeft zekerheidshalve ook een eigen appwinkel met Galaxy-vriendelijke software. Na even zoeken staan de meest essentiële apps geïnstalleerd: WhatsApp, Evernote, muziekdienst Spotify, Plex (om video te streamen vanaf je eigen pc), Tweetdeck en weer, verkeer en treininfo. De reis kan beginnen.

Browsen op het web, mailen, een Youtube-filmpje bekijken; de standaard Google apps werken op de Galaxy S II razendsnel. Google levert bij elke Android navigatiesoftware mee op basis van Google Maps. Op zo’n groot scherm is dat een feest, en kan de concurrentie met een standalone navigatieapparaat aan. De spraakherkenning werkt vlekkeloos bij het invoeren van nieuwe adressen. Zodra je aankomt op de bestemming schakelt de telefoon automatisch van kaart over op StreetView-weergave. Dat blijkt een hallucinerende ervaring: als je thuis parkeert verschijnt opeens je eigen auto in beeld, lang geleden gefotografeerd door de Google-camera.

Vergeet je lader niet

Overigens loopt de verwisselbare accu van de Galaxy S II - die krachtiger is dan die van de Galaxy - wel snel leeg als je continu de gps-verbinding en kaartupdates via 3G gebruikt: een carkit is verplichte kost. Een dag lang werken op deze smartphone zou moeten lukken, in de praktijk kun je beter een lader bij de hand houden. Samsung wilde het toestel dun houden. En dat is gelukt: 8,5 mm dik en een gewicht van 116 gram. Daar is de iPhone (137 gram) bijna log bij. Van achteren ziet  de Galaxy S II er minder exclusief uit: het plastic haalt het niet bij de luxe afwerking van de iPhone 4 of de elegante Sony Ericsson Arc. Wel klinkt de standaard koptelefoon die Samsung meelevert beter dan de witte Apple-oortjes. Ook die FM-radio blijft handig - en een gemis bij de iPhone.

Android (inmiddels versie 2.3.3) heeft de achterstand aan gebruiksvriendelijkheid op de iPhone snel ingehaald.  Samsung giet er voor de zekerheid nog de eigen TouchWiz-bediening overheen. Die werkt prima, vooral als je snel naar je berichten of gemiste gesprekken wilt. Het  Swype-toetsenbord is ook prettig: typen is niet nodig, een veeg langs de letters vormt automatisch de woorden.

En de concurrentie?

Samsung legt de lat hoog, lees er de specificaties hieronder maar op na. Kan de iPhone dat Koreaanse geweld aan? Het wachten is op details van de iPhone 5, vermoedelijk volgende maand. Die zou op z’n minst ook een dual core processor moeten hebben, een 8  megapixel camera en de mogelijkheid om video in 1080p HD-kwaliteit op te nemen. En een stuk lichter, en een oplossing voor dat niet-bestaande antenneprobleem. (Een reactie hieronder spreekt niet ten onrechte over featuritis als de nieuwe smartphone-kwaal).

Een andere nieuwe speler in de eredivisie is de HTC Sensation, het Taiwanese topmodel met 4,3 inch scherm en net zo’n snelle processor, arriveert al volgende week in Nederland. En vanavond gaf Microsoft een voorbeschouwing van de nieuwe versie van Windows Phone 7, Mango. Wie weet dat Microsoft-partner Nokia, na maanden slecht nieuws, eind dit jaar eindelijk met een Finse übergadget op de proppen komt .

Specificaties Samsung Galaxy S II i9100

Platform

 • GSM&EDGE Band: Quad Band (850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz)
 • GPRS
 • EDGE
 • HSDPA / HSUPA
 • Android 2,3 (Gingerbread)
 • Browser: Android

Formaat

 • Gewicht: 116 g
 • Afmetingen: 125,3 x 66,1 x 8,49 mm

Gebruikersinterface

 • Gebruikersinterface: Touch screen

Muziek en geluid

 • Muziekspeler
 • Polyfone beltonen: 40 - polyfone ringtones
 • MP3-beltonen
 • DRM
 • 3D-geluidstechnologie (DNSe)
 • Muziekbibliotheek

Messaging

 • SMS
 • MMS
 • E-mail
 • vCard / vCalendar
 • Google Talk

Persoonlijk gegevensbeheer

 • Agenda
 • Kalender
 • To do-lijst
 • Klok
 • Wereldklok
 • Alarm
 • Rekenmachine
 • Memo’s
 • Stopwatch
 • Timer

CPU

 • Dual core Application Processor

Display

 • Super Amoled Plus
 • WVGA (800 x 480 pixels)
 • 4,3 inch

Camera

 • Camera: 8 MP + Front : 2 MP
 • Digitale zoom (x4)
 • LED flitser
 • Auto Focus
 • Opnamemodus: Enkel / Panorama / Beauty / Zelfportret / Smile shot / Nacht / Landschap
 • Foto-effecten: Zwart&Wit / Negatief / Sepia
 • Witbalans

Fun en entertainment

 • Embedded JAVA™ Games
 • Achtergronden
 • FM-Radio
 • FM Radio Recording
 • FM Radio met RDS

Connectiviteit

 • Bluetooth (v.3.0)
 • USB (v.2.0)
 • WAP
 • USB Massa opslag
 • SyncML(DS) (v.1.2)
 • SyncML(DM) (v.1.2)
 • WiFi (802,11 a/b/g/n)
 • AGPS
 • TV-uitvoer
 • PC-synchr. toepassing

Telefoonfuncties

 • Handsfree luidspreker
 • Stemherkenning
 • Beller ID: Tekst / Foto
 • Belkosten
 • Gesprekstijd
 • Groepsgesprek

Vormgeving

 • Full Touch Bar

Batterij

 • 1 650 mAh
 • Spreektijd: max 520 min (3G)
 • Standby tijd: max 610 uur (3G)

Video

 • 1 920 x 1 080 pixels
 • Videospeler: Full HD 1 080 pixels / 30 fps
 • Video-opname: Full HD 1 080 pixels / 30 fps
 • Video-berichten
 • Video Streaming
 • Video-telefonie

Bedrijf & Kantoor

 • Off-line modus

Geheugen

 • Gebruikersgeheugen: 16GB
 • SMS geheugen: Tot beschikbaar geheugen
 • Telefoonboek: tot beschikbaar geheugen
 • MicroSD geheugenslot (max 32GB)

Extra Feature

 • Swype (text messaging), Layar Reality browser / Voice commander / Voice messaging / DiviX en XviD ondersteuning / Muziekherkenning / Samsung Kies Air / Best of Google services / Twitter-Facebook-MySpace integratie / Music Hub, Game Hub, Social Hub, Readers Hub