Rutte wil rol van koningin niet beperken

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prins Maxima zwaaien uit het raam van een trein na een bezoek aan een kolenmijn in Essen, halverwege april van dit jaar. Reuters / Mark Keppler

Het kabinet wil de rol van de koningin in het staatsbestel niet beperken. Premier Rutte schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer die hij vanmiddag heeft verzonden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg hem eind vorig jaar in een motie om “een nieuwe visie op een modern koningschap”. Uit de visie van Rutte blijkt dat hij niets wil veranderen. Rutte in zijn brief:

“De staatsrechtelijke positie van de Koning is goed ingebed in ons democratisch bestel.”

Rutte gaat met zijn stellingname in tegen PvdA, SP, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren én ‘gedoogpartner’ PVV. Die partijen (samen goed voor 91 van de 150 zetels) vragen zich af of de koningin nog wel formeel onderdeel moet uitmaken van de regering. Zij voelen meer voor een zogeheten “ceremonieel” koningschap. Over de precieze vormgeving daarvan verschillen deze partijen weer onderling van mening. De PVV heeft al eerder aangekondigd nog voor deze zomer met een initiatiefwetsvoorstel te komen om de rol van de koningin te beperken tot een louter representatieve.

„De Koning” is het “symbool van de nationale gemeenschap” schrijft Rutte.

“De gemeenschap moet bij elkaar worden gehouden. Daarbij speelt de Koning een belangrijke rol.”

De visie van Rutte is in lijn met een notitie die toenmalig premier Kok (PvdA) in 2000 over hetzelfde onderwerp schreef. Ook hij vond veranderingen niet nodig.