Toespraak Netanyahu Palestijnse staat ‘herbevestiging status quo’

Caption: Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses a joint meeting of Congress in the chamber of the U.S. House of Representatives on Capitol Hill in Washington, May 24, 2011. REUTERS/Molly Riley (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Caption: Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses a joint meeting of Congress in the chamber of the U.S. House of Representatives on Capitol Hill in Washington, May 24, 2011. REUTERS/Molly Riley (UNITED STATES - Tags: POLITICS) De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt het Amerikaanse Congres toe. Foto: Reuters / Molly Riley

Bij de oprichting van een Palestijnse staat, zullen de grenzen van Israël niet teruggeschoven worden naar de “onverdedigbare grenzen van 1967″. Jeruzalem zal ook nooit meer gedeeld worden met de Palestijnen.

Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanmiddag tijdens een toespraak in het Amerikaanse Congres. Hij liet weten dat Israël bereid is om “verregaande” en “pijnlijke” concessies te doen voor de stichting van een Palestijnse staat, maar hij weigert te onderhandelen met Hamas, “de Palestijnse tegenhanger van Al-Qaeda”.

‘Jeruzalem wordt niet opgedeeld’

Netanyahu zei bereid te zijn te accepteren dat sommige nederzettingen buiten Israëls toekomstige grenzen zullen vallen. Maar hij benadrukte dat Jeruzalem nooit opnieuw verdeeld mag worden, het de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven en dat het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk buiten Israël moet worden opgelost.

Netanyahu hekelde de in september voorgenomen Palestijnse gang naar de Verenigde Naties om de stichting van een Palestijnse staat af te dwingen. Netanyahu: “vrede kan niet worden opgelegd, daarover moet worden onderhandeld”. Hij riep de Palestijnse president Mahmoud Abbas op om de samenwerking met Hamas op te zeggen en opnieuw aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

Netanyahu zei de oprichting van een Palestijnse staat te willen accepteren. Hij vroeg daarom ook Abbas om Israël als Joodse staat te willen erkennen. Volgens hem is de Palestijnse weigering om dat te doen de echte oorzaak van het Midden-Oosten conflict en niet het gesteggel om de grenzen van 1967.

‘Toespraak Netanyahu bevestiging status quo’

Netanyahu zei in deze toespraak niets nieuws, zegt Israël-correspondent Guus Valk van NRC Handelsblad. Valk spreekt van een “herbevestiging van de status quo”.

“Netanyahu heeft altijd gezegd Jeruzalem niet meer te willen opdelen of te onderhandelen met Hamas. Bovendien zouden de meeste nederzettingen bij een Palestijnse staat al op Israëlisch grondgebied vallen. Het waren bekende noten in het Likud-repertoire. Het is duidelijk dat hij vooral met de binnenlandse politieke situatie rekening houdt en belang hecht aan de voorkeur van de rechtse stemmer.”

Met deze herbevestiging van de standpunten van de Israëlische regering voorziet Valk dat het vredesproces niet snel weer op gang zal komen:

“Het is duidelijk dat Netanyahu niet gaat samenwerken met Abbas na de verzoening van Fatah en Hamas. We zijn nu verder van huis.”

‘Israëlische oorlogsverklaring’

In een eerste reactie noemt Nabil Shaath, een assistent van de Palestijnse president Abbas, de toespraak van Netanyahu “een oorlogsverklaring”. Dat meldt persbureau AP.

Spanningen VS en Israël over grenzen Palestijnse staat

Vorige week donderdag sprak Obama de wens uit om de grenzen van Israël uit 1967 als basis te gebruiken voor de grenzen van een nieuwe Palestijnse staat.

De uitspraken van Obama zorgde voor spanningen met Israël. Premier Benjamin Netanyahu noemde de grenzen van 1967 “onverdedigbaar” en zei dat dit geen optie is voor Israël. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president op vrijdag en zaterdag waren de twee het openlijk oneens met elkaar over de manier waarop vrede in het Midden-Oosten kan worden bereikt. Zondag ontkende Netanyahu dat de relatie tussen zijn land en de Verenigde Staten in een crisis is beland. In het Amerikaanse Congres werd Netanyahu warm onthaald en kreeg hij bijna dertig keer tijdens zijn toespraak een staande ovatie.