Kortkolom economie

Wellink: eisen Basel III zijn niet afdoende

Rotterdam. De nieuwe internationale regels voor kapitaaleisen van banken zijn niet afdoende. Dat heeft Nout Wellink, voorzitter van het Basels comité voor het bankentoezichthouders, vandaag gezegd tijdens een toespraak in St Petersburg. Volgens Wellink voorkomen de nieuwe regels, vastgelegd in Basel III, niet het probleem dat sommige banken te groot zijn om failliet te laten gaan. Wellink noemde Basel III een „aanzienlijke stap naar verbetering van de weerbaarheid en gezondheid van financiële instituten die van wereldwijd belang zijn voor het financiële systeem”. Toch zijn volgens hem aanvullende regels nodig. Het Basels Comité overlegt volgende maand over de omvang van de extra buffers die zogeheten systeemrelevante banken zouden moeten aanhouden om mogelijke verliezen op te vangen. (Dow Jones)

Vertrouwen van industrie daalt verder

Rotterdam. Het vertrouwen van de industrie in de Nederlandse economie is in mei gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vertrouwensindicator daalde van 4,6 in april naar 3,1 in mei. De daling is vooral het gevolg van een flinke verslechtering van het oordeel over de orderpositie. Mei is de tweede maand op rij waarin de stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde, benadrukt het CBS. (Dow Jones)

Aalberts neemt Lamers High Tech Systems over

Rotterdam. Industrieel dienstverlener Aalberts Industries neemt Lamers High Tech Systems over dat meetapparatuur ontwikkelt voor de productie van LED-lampen en zonnecellen. Lamers High Tech Systems is nu nog onderdeel van het Franse Air Liquide, en heeft productielokaties in Nijmegen en Kerkrade. Er werken 300 mensen. Aalberts Industries, dat vorig jaar een omzet haalde van 1,7 miljard euro, heeft geen overnamebedrag genoemd. (Dow Jones)

Vertrouwen in Duitse economie ongewijzigd

Rotterdam. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei ongewijzigd ten opzichte van een maand eerder, blijkt uit cijfers van het IFO Institute for Economic Research. De index kwam evenals een maand eerder uit op 114,2. De subindex die het oordeel weergeeft over de huidige economische omstandigheden steeg van 121,0 naar 121,4. (Dow Jones)