Kant-en-klaar, ook in Frankrijk

Onthutsend culinair nieuws in een actualiteitenrubriek op de Franse zender TV5. Onderzoek van het program wijst uit dat zeven op de tien Franse restaurants gebruikmaken van kant-en-klaarmaaltijden. Zeventig procent! Een chef zag je een plastic zakje boeuf bourguignon in een magnetron doen, boven een bord leegdrukken en voorzien van een takje peterselie: voilà. „De tijd dat een kok van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds in de keuken bezig is, is voorgoed voorbij”, legde hij uit. En van de voedselinspectie mochten ze de pannen trouwens toch niet te lang meer laten pruttelen, zei hij. Iedereen doet het, was de teneur – én het excuus.

Er was maar één leverancier van dit soort maaltijden, zoals paella’s en stoofschotels, die de cameraploeg een kijkje in de keuken gunde. Het was een orgie van kunstsmaken uit bussen en jerrycans. De andere leveranciers hadden geen trek in publiciteit: de argeloze restaurantbezoeker moest wel argeloos blíjven. Zou het in Nederland anders zijn? Vast niet.

Het program kwam ook nog met een aardige tip voor de nietsvermoedende uiteter die zich niet wil laten bedotten: vermijd restaurants met lange menukaarten. Weinig aanbod betekent eerder: zelf gemaakt.

Eén van de kant-en-klaar-maaltijden waarvan vrijwel zeker is dat die uit het zicht van de eetzaal uit een groot blik komten, is de cassoulet. Maar die kun je toch echt eenvoudig zelf maken.

Dit recept is voor vier personen, maar die kunnen er de volgende dag óók van eten.

Was en week de bonen een nachtje. Zet ze op met wat sjalotjes, een paar laurierblaadjes, tijm, knoflooktenen en de gesneden wortelen. Laat drie kwartier sudderen en haal af en toe het schuim eraf. Snijd intussen het spek in blokjes en braad die aan in een beetje olijfolie. Hak de eendenbouten in stukken. Wanneer het spek klaar is, haal je dit uit de pan en braadt in het spekvet de gezouten en gepeperde stukken eend aan. Laat ze met het deksel op de pan in een half uurtje gaar worden.

Haal de bouten uit de pan en leg nu de worst en nog wat gesneden sjalotjes in het vet. Bak zachtjes.

Giet de bonen goed af en meng met gesneden tomaten. Giet het spek/eend/worstvet uit de pan en bedek de nog vettige bodem met een laag bonen. Leg daarop vervolgens eend en worst en bedek dit weer met bonen. Giet hierover nu zoveel kippenbouillon en het apart gezette vet dat alles net onder staat en breng aan de kook. Zet daarna een uur in de oven bij 150 graden.

Verkruimel de sneden witbrood en meng met de fijngeknipte peterselie. Strooi dat over de pan – of ovenschaal, want dat staat beter – en laat nog even bruin worden bij 200 graden.

Serveer met bijvoorbeeld lollo biondo-sla met een mosterddressing.