Egyptisch OM vervolgt Mubarak voor doden demonstranten

Caption: FILE - In this Wednesday, Sept. 1, 2010 file photo, Egypt's then President Hosni Mubarak listens as Israel's Prime Minister Benjamin Nethanyahu, unseen, speaks in the East Room of the White House in Washington. A statement by the Egyptian prosecutor general released on Egypt's state news agency says that Hosni Mubarak and his sons will face trial on charges related to the deadly shootings of protesters during the uprising that led to the Egyptian leader's ouster. (AP Photo/Charles Dharapak, File)
Caption: FILE - In this Wednesday, Sept. 1, 2010 file photo, Egypt's then President Hosni Mubarak listens as Israel's Prime Minister Benjamin Nethanyahu, unseen, speaks in the East Room of the White House in Washington. A statement by the Egyptian prosecutor general released on Egypt's state news agency says that Hosni Mubarak and his sons will face trial on charges related to the deadly shootings of protesters during the uprising that led to the Egyptian leader's ouster. (AP Photo/Charles Dharapak, File) Voormalig Egyptisch president Hosni Mubarak, 1 september 2010. Foto: AP / Charles Dharapak

Het Egyptische Openbaar Ministerie gaat voormalig president Hosni Mubarak en zijn zonen vervolgen voor het doden van demonstranten tijdens anti-regeringsdemonstraties eerder dit jaar.

Dat heeft het Egyptische OM laten weten in een verklaring, meldt Reuters (

Twitter avatar Reuters Reuters Top News FLASH: Egypt public prosecutor says Mubarak, two sons referred to court over killing of protesters, abuse of power, wasting public funds

).

“Egypt public prosecutor says Mubarak, two sons referred to court over killing of protesters, abuse of power, wasting public funds”

De verklaring komt daags na oproepen tot massale demonstraties na het vrijdaggebed deze week. Activisten wilden daarmee van de autoriteiten eisen dat zij Mubarak en zijn familie berechten voor misdaden tegen het Egyptische volk.

‘Op doden demonstranten staat de doodstraf’

Bij de opstand tegen het regime van Muburak kwamen ten minste 846 mensen om het leven. Dat concludeerde een groep Egyptische rechters in een rapport over de revolte. Daarin wordt in detail beschreven hoe de Egyptische veiligheidsdiensten buitensporig geweld gebruikten tegen de betogers die eind januari begonnen met hun protesten.

Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, zal dit rapport gebruikt worden als bewijs in de rechtszaak tegen Mubarak.

“Het is interessant dat Mubarak nu vervolgd gaat worden voor het doden van burgers tijdens de demonstraties. Het gaat hier om zijn ultieme verantwoordelijkheid als staatshoofd. Uit een onderzoek van rechters bleek al dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de veiligheidsdiensten de opdracht had gegeven om met scherp te schieten op demonstranten. Mubarak was uiteindelijk de baas van het ministerie. Op deze aanklacht staat de doodstraf, maar het is te vroeg om te speculeren of Mubarak die ook krijgt bij een eventuele veroordeling.”

Al meerdere ministers veroordeeld

Begin deze maand werd de voormalige minister van Toerisme, Zuheir Garana, door de rechter schuldig bevonden en tot vijf jaar cel veroordeeld.

Garana was de tweede hoogwaardigheidsbekleder van het voormalige regime die veroordeeld werd. Eerder werd de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib el-Adly, tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Daarnaast zijn zo’n tien andere leden van de regering van Mubarak, onder wie twee zoons van Mubarak, aangeklaagd op verdenking van corruptie. De aanklacht tegen Mubarak en zijn zonen voor het doden van demonstranten komt hier bovenop.

Reuters meldt overigens dat ondanks zijn stabiele situatie de gehospitaliseerde Mubarak het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh voorlopig niet zal verlaten:

Mubarak stable, will not be moved from Sharm el-Sheikh hospital unless Cairo prison hospital is equipped to treat him - source

Twitter avatar Reuters Reuters Top News FLASH: Mubarak stable, will not be moved from Sharm el-Sheikh hospital unless Cairo prison hospital is equipped to treat him - source

Mubarak werd op 12 april acuut opgenomen in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh. Hij werd onwel en zou hartproblemen hebben gekregen tijdens een verhoor over het doden van demonstranten en corruptie.

Lees meer over de ontwikkelingen in Egypte en Hosni Mubarak.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld