De Villepin hoort voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen

Former French Prime minister Dominique de Villepin is pictured at the Paris courthouse during the appeal hearing of the so-called "Clearstream affair", on May 11, 2011, after his opponents appealed against his acquittal on charges of slander involving President Nicolas Sarkozy in the Clearstream scandal. Villepin is suspected of orchestrating a leak in 2004 of a faked list of account holders at the Clearstream bank, which included French president Nicolas Sarkozy's name. rllepin AFP PHOTO /THOMAS SAMSON
Former French Prime minister Dominique de Villepin is pictured at the Paris courthouse during the appeal hearing of the so-called "Clearstream affair", on May 11, 2011, after his opponents appealed against his acquittal on charges of slander involving President Nicolas Sarkozy in the Clearstream scandal. Villepin is suspected of orchestrating a leak in 2004 of a faked list of account holders at the Clearstream bank, which included French president Nicolas Sarkozy's name. rllepin AFP PHOTO /THOMAS SAMSON Dominique de Villepin komt aan in de rechtbank in Parijs tijdens een regiezitting op 11 mei. Foto AFP / Thomas Samson

Het Franse Openbaar Ministerie heeft gisteren een voorwaardelijke celstraf geëist voor de Franse oud-premier Dominique de Villepin. Hij zou betrokken zijn geweest bij een poging Nicolas Sarkozy te belasteren in 2007.

Het OM eist een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden voor De Villepin. Hij werd vorig jaar vrijgesproken van dezelfde aanklachten, maar de aanklagers gingen daartegen in beroep. De Villepin is woedend, omdat de uitspraak, die in de herfst op de agenda staat, de komende verkiezingscampagne kan besmetten. Verwacht wordt dat De Villepin volgend jaar april zal proberen zijn aartsrivaal Sarkozy te verslaan in de race om het presidentschap van Frankrijk.

Het OM neemt het De Villepin kwalijk dat hij niks heeft gedaan tegen het rumoer dat rond Sarkozy ontstond in 2004 in de ‘Clearstream-affaire’, toen documeten opdoken die de tegenwoordige president in verband brachten met corruptie, terwijl De Villepin wist dat ze vals waren.