'De sloper uit de Bijlmer' geniet van ambiance in Parijs

Tennisser Thomas Schoorel won gisteren zijn eerste partij ooit in een grandslamtoernooi. Hij voelde zich in Parijs gesteund door honderden Nederlandse fans.

Netherland's Thomas Schoorel hits a return to Argentina's Maximo Gonzalez during their Men's first round match in the French Open tennis championship at the Roland Garros stadium, on May 23, 2011, in Paris. AFP PHOTO / THOMAS COEX
Netherland's Thomas Schoorel hits a return to Argentina's Maximo Gonzalez during their Men's first round match in the French Open tennis championship at the Roland Garros stadium, on May 23, 2011, in Paris. AFP PHOTO / THOMAS COEX AFP

Hollandse nuchterheid versus Argentijnse passie. Thomas Schoorel versus Maximo González. De 22-jarige Nederlander overklaste gisteren op baan vier van Roland Garros zijn Zuid-Amerikaanse tegenstander en zag het vuur langzaam doven.

Met de handen voor de ogen vierde ‘de sloper uit de Bijlmer’ zijn overwinning in drie sets (7-6, 6-3 en 6-3) tegen de gravelspecialist uit Tandil. „Well played”, luidden de welgemeende felicitaties van coach Marcacio Gustavo aan het adres van diens Nederlandse collega Stephan Ehritt-Vanc. Zo’n vijfhonderd Nederlandse tennisfans vierden op hetzelfde moment met Schoorel zijn eerste zege op een grandslamtoernooi.

Schoorel was afgelopen vrijdag na zijn kwalificatie voor het hoofdtoernooi tegen de Chileen Jorge Aguilar even bevangen door emoties. Van alles schoot er door zijn hoofd. Voor het eerst in zijn loopbaan mocht hij op het grootste tennispodium gaan spelen. Voor het eerst zal hij bij de beste honderd tennissers horen. Maar zijn gedachten gingen ook terug naar 2004, toen hij met tennis wilde stoppen. En naar het moment twee jaar geleden, toen hij tegen de zin van zijn ouders met school stopte. „Ik ben eigenwijs, ik maak nog weleens vreemde keuzes”, legde Schoorel uit.

In de wetenschap dat hij voor dit jaar al zijn doelen had bereikt, liep Schoorel gistermiddag aan de hand van een bewaker naar baan vier voor de eerste best-of-five-partij in zijn carrière. De honderden Nederlandse tennisfans hadden zich al lang daarvoor verzameld in de kleine arena waar officieel plaats is voor 352 personen. Onder luid gejuich kwam Schoorel de baan op. Als ware het een partij in het Davis-Cuptoernooi. „Eén moment dacht ik dat ik op de verkeerde baan stond, maar toen zag ik dat het echt voor mij was. Zo veel geluid. Schitterend”, zei Schoorel.

González werd in het coachvak gesteund door een heel team dat vanaf het begin vrijwel elk punt verbaal begeleidde. Tegen de regels in gaf oud-prof Marcacio Gustavo voortdurend aanwijzingen aan de 27-jarige Argentijnse speler. Stoelscheidsrechter Steeve Danchet greep niet in. Schoorels coach Ehritt-Vanc ging rustig op de achterste rij zitten en liet de pupil zijn eigen spel spelen. De tactiek was gebaseerd op beelden van YouTube, maar in de praktijk bleek González, de nummer 84 van de wereld, zijn backhand anders te slaan dan het Nederlandse kamp verwachtte. Schoorel speelde daar vervolgens eigenhandig op in. Ehritt-Vanc knikte een enkele keer goedkeurend.

In de eerste set ontwikkelde zich binnen en buiten de baan een interessant gevecht tussen twee baseliners. Het publiek stond massaal achter Schoorel, die moest oppassen zich niet te veel te laten meeslepen door de ambiance. González zocht voortdurend houvast bij zijn team. Halverwege de eerste set vroeg hij met een vragende blik wat hij moest doen. „Blijf zijn backhand bestoken en dan daarna met volle vaart zijn forehand aanpakken”, riep zijn coach hem toe. „Speel punt voor punt”, voegde zijn fysiotherapeut daaraan toe. Maar González was gisteren geen partij voor de boomlange Nederlander.

Alleen na zo’n drie kwartier spelen sloeg de schrik even toe in het Nederlandse kamp, toen het bij Schoorel in zijn rug schoot. De Amsterdammer kon na een medische time-out zonder problemen verder. Na een uur en tien minuten deelde de nummer drie van Nederland een psychologische tik uit door de tiebreak met 7-5 naar zich toe te trekken. Schoorel balde zijn vuist naar de fans, die zelfs omgedraaid vanaf de tribunes van het even verderop gelegen court 1 applaudisseerden voor de debutant.

Schoorel kreeg vleugels en kon met zijn harde services en groundstrokes zijn tegenstander voortdurend onder druk zetten. Na een break in de vijfde game van de tweede set leek het verzet gebroken. Vloekend en tierend liep González over de baan. In het coachvak nam langzaam het respect toe voor de onbekende Nederlander, die het Roger Federer in januari van dit jaar nog lastig maakte in Doha. „Deze jongen laat zich niet gek maken”, fluisterde Marcacio Gustavo naar zijn buurman. González kreeg na het verlies van de tweede set een waarschuwing voor het wegslaan van de bal. De nuchtere Schoorel gooide achteloos een flesje water naar een toeschouwer die dorst had.

In de derde set verbaasde Schoorel vriend en vijand met gelukkige keuzes en toverballen. „Basta!” tierde González en gaf zich na 2 uur en 23 minuten gewonnen.

Morgen wacht Schoorel een optreden tegen de als veertiende geplaatste Zwitser Stanislav Wawrinka. „Of ik een kans maak? Ik heb Federer toch ook pijn gedaan”, stelde de Nederlander na afloop van zijn eerste zege in een grandslamtoernooi vol bravoure vast.