24 juli verkiezingen voor nieuwe Tunesische grondwet

Caption: In this Friday, March 18, 2011 picture, a couple kisses underneath a Tunisian flag in Tunis, Tunisia. The Arab world's uprising against autocratic leaders began in Tunisia, after ousting Zine el-Abidine Ben Ali, their ruler of 23 years, and now the North African country is at the forefront of the transition to democracy, with elections set for the summer. But even in one of the region's most developed countries, where Islam has a largely moderate face and women enjoy more rights than their sisters elsewhere, activists fear things can still go wrong and they won't get the full-fledged democracy they want. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Caption: In this Friday, March 18, 2011 picture, a couple kisses underneath a Tunisian flag in Tunis, Tunisia. The Arab world's uprising against autocratic leaders began in Tunisia, after ousting Zine el-Abidine Ben Ali, their ruler of 23 years, and now the North African country is at the forefront of the transition to democracy, with elections set for the summer. But even in one of the region's most developed countries, where Islam has a largely moderate face and women enjoy more rights than their sisters elsewhere, activists fear things can still go wrong and they won't get the full-fledged democracy they want. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) Op 24 juli vinden in Tunesië de eerste verkiezingen plaats sinds het aftreden van president Zine el-Abidine Ben Ali. Foto: AP / Lefteris Pitarakis

De Tunesische regering heeft bevestigd dat op 24 juli nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden.

De verkiezingen hebben als doel een vertegenwoordiging samen te stellen uit politieke partijen die vervolgens een nieuwe Tunesische grondwet zal opstellen. Het zijn de eerste verkiezingen sinds het aftreden van president Zine al-Abidine Ben Ali in januari.

De bevestiging van de verkiezingsdatum komt twee dagen nadat de president van de onafhankelijke kiescommissie opperde om de verkiezingen uit te stellen tot 16 oktober. Na uitgebreid overleg met de grootste politieke partijen in het land werd dit voorstel afgewezen.

Lees meer over de ontwikkelingen in Tunesië en Zine al-Abidine Ben Ali.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld