Vervolging Strauss-Kahn is voer voor strafrechtjuristen

De zaak van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die in New York strafrechtelijk wordt vervolgd voor een – poging tot – aanranding en/of verkrachting van een hotelkamermeisje, zal naar het zich laat aanzien voer opleveren voor strafrechtjuristen. Interessant hierbij is het feit dat Strauss-Kahn, kort voor zijn vertrek naar Parijs, uit een toestel van Air France is gehaald. Wat geldt voor schepen met betrekking tot de rechtsmacht op basis van het vlagbeginsel, geldt ook voor vliegtuigen in de lucht, boven land, op vreemde luchthavens of boven volle zee. Het adagium ‘schip is territoir’ brengt dus mee dat het Air France-toestel waaruit Strauss-Kahn is gehaald Frans grondgebied was. Rechtsmacht kan in dat geval worden uitgeoefend indien de gezagvoerder van het Air France-toestel toestemming heeft gegeven tot aanhouding van Strauss-Kahn door Amerikaanse politiefunctionarissen. Ook is mogelijk dat Strauss-Kahn niet in het vliegtuig is aangehouden, maar verzocht is om mee te gaan en vrijwillig het toestel heeft verlaten om te worden aangehouden in de gate. In beide gevallen is er volkenrechtelijk niets aan de hand, maar het zal niet verbazen wanneer de advocaten van Strauss-Kahn zullen menen dat een en ander niet rechtmatig is verlopen.

G. Spong

Advocaat te Amsterdam