Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Spektakel bij popgenie Stevens

Sufjan Stevens. 21/5 Muziekcentrum, Eindhoven. ****

Het spektakel dat Sufjan Stevens op het poppodium brengt kan door geen Madonna of Lady Gaga worden geëvenaard. Al bij het eerste nummer heeft het gesneeuwd, zijn de bandleden en danseressen in lichtgevende aliens veranderd en blijkt Stevens over een paar goed werkende engelenvleugels te beschikken. Zijn liefde voor orkestrale popmuziek die soms volledig over the top is, uit zich in een oogverblindende show met songs over de wonderen van de kosmos.

Sufjans muziek is niet de meest toegankelijke. Zijn recente album The Age Of The Adz is ambitieus in al zijn voegen, met bliepende elektronica en zware orkestarrangementen. Op het podium uit zich dat in een funky blazerssectie die uit drie trombones bestaat, en twee drummers die ingewikkelde ritmepatronen simultaan spelen.

In zijn teksten behandelt Sufjan Stevens de ‘age of odds’ – het tijdperk van overmacht in de optiek van de visionaire viltstiftkunstenaar Royal Robertson (1936-1997) die zich buitengesloten voelde in een tijd van overdadige informatie. Stevens gaat de wereld te lijf met gevoelige meezingers en vreemde verhalen, zoals over de E.colibacterie in het lichaam van baby’s.

Met de vertrouwde nummers Seven Swans en All things go gaf hij een klein beetje houvast aan zijn nieuwe repertoire dat vreemd, indrukwekkend en bij vlagen adembenemend was. Het enige waar het dit gevleugelde popgenie aan ontbreekt, is een hit.