Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Onbevestigd bericht over dood Talibaanleider tegengesproken

De Talibaan hebben een bericht van een Afghaanse televisiezender over de dood van leider Mullah Omar vanochtend direct tegengesproken. Ook een belangrijke Pakistaanse veiligheidsfunctionaris kan tegenover Reuters geen bevestiging krijgen. “Ik ben aan het rondvragen, maar ik krijg het niet bevestigd.”

Het Afghaanse private televisiekanaal TOLO bracht vanmorgen het ‘nieuws’ dat de Talibaanleider op weg tussen Quetta en Noord-Waziristan in Pakistan omgebracht zou zijn. Velen bronnen doen dit bericht inmiddels af als onzin. Wel zou het erg ongebruikelijk zijn dat van Omar meer dan vijf dagen niets vernomen wordt.

Twitter avatar TOLOnews TOLOnews Taliban Leader Mullah Omar Killed in Pakistan
http://www.tolonews.com/en/afghanistan/2771

Onze correspondent Bette Dam in Afghanistan twittert over de uitblijvende bevestiging van het bericht.

Twitter avatar BetteDam Bette Dam Hamed Elmi, Spokesperson Karzai on Mulla Omar ‘we can’t confirm it yet’

In januari meldde The Washington Post dat Mullah Omar, de mysterieuze leider van de Afghaanse Talibaan, eerder die maand een hartoperatie heeft ondergaan in de Pakistaanse havenstad Karachi. Hij zou daarbij onder toezicht hebben gestaan van de ISI, de Pakistaanse geheime dienst.