Omstreden Salesiaanse pater op non-actief gesteld

De Salesiaanse pater die jarenlang lid was van pedofielenvereniging Martijn is op non-actief gesteld. De Salesianer orde heeft een verklaring gepubliceerd waarin staat dat hij “geen enkele pastorale taak of dienst” meer mag opnemen. Dat meldt RTL Nieuws, dat dit weekend onthulde dat pater Van B. tweemaal veroordeeld is wegens potloodventen.

De 73-jarige Van B. werd in 1994 lid van Martijn. Zijn overste bij de Salesianen, Herman Spronck, wist hiervan maar hield hem jarenlang de hand boven het hoofd. De overste zei bovendien tegen de nieuwsrubriek “seks met minderjarigen niet per definitie af te wijzen”.

“Het bestuur van de Don Bosco Werken Nederland wil u hierbij laten weten dat het zich nadrukkelijk distantieert van de uitspraken die door dhr. Herman Spronck in dit verband zijn gedaan.”

Tegenover RTL Nieuws verklaarde Van B. dit weekend dat hij relaties tussen volwassenen en kinderen niet schadelijk vindt. “Slechts in een enkel geval heeft een kind daar last van”, aldus Van B.

Update 16.58 uur: Ook de overste van de salesianen in Nederland Herman Spronck is op non-actief gesteld, aldus persbureau Novum. De provinciaal van de salesianen van Don Bosco in Vlaanderen en Nederland, Jos Claes, zegt vandaag dat de orde zich “totaal wil distantiëren van de commentaren van Spronck” op het lidmaatschap van een 73-jarige salesianer pater van pedofielenvereniging Martijn. Spronck had zijn functie nog tot 15 augustus moeten uitvoeren, maar is nu ontheven van elke autoriteit.