Na de Dag des Oordeels gezond weer op

Billboard in reactie op de Dag des Oordeels-campagne. Foto thedailywh.at

Spaargeld gedoneerd, huis verkocht, vakantiedagen opgemaakt, baan opgezegd. Nee, het is niet gemakkelijk om de draad weer op te pakken als je op de Dag des Oordeels niet gered bent en ongelovigen hun zondige bestaan vrolijk voortzetten.

Even hielden de Ware Gelovigen, zoals de volgelingen van ‘profeet’ Harold Camping (89) zich in de VS noemden, een slag om de arm. Camping had via zijn organisatie Family Radio Network namelijk de boodschap verspreid dat de Apocalyps zich om 18.00 uur zou voltrekken, maar er geen tijdzone bij genoemd. 18.00 uur in New York is immers nog geen 18.00 uur in Hawaï.

‘Ik zet mijn spirituele schild op’
Robert Fitzpatrick (60), een gepensioneerde spoorwegbeambte, was zo verzekerd van het Einde der Tijden dat hij meer dan 140.000 dollar aan de posters en flyers van Camping besteedde. “Ik begrijp niet waarom er niets is gebeurd”, zei hij tegen persbureau Reuters met een blik op zijn horloge.

Brandweerman Jeff (44) viel na het Moment van de Waarheid in ongenade bij zijn vrouw. “Na middernacht wil ik niets meer over die onzin horen”, zei ze toen Jeff begon over tijdzones. “Ik trek het niet meer.” Jeff heeft de afgelopen maand alleen maar met zijn neus in de Bijbel gezeten, vertelt ze tegen een verslaggever van New York Magazine. Voor een goede voorbereiding had hij al zijn vakantiedagen opgenomen. “Goddank heeft hij niet zijn baan opgezegd, zoals anderen.” Ondertussen kreeg Jeff allemaal sms-jes van vrienden die hem belachelijk maken. “Maakt niet uit”, reageerde hij moedig. “Ik zet gewoon mijn spirituele schild op en zal het ondergaan.”

‘Ik ga weer leven, want ik word vader’
Ook John Ramsey (25) leefde de afgelopen maanden naar 21 mei toe. Op straat, in parken en op evenementen verkondigde hij dat de ‘boodschap voor de mensheid’ is gedecodeerd door Harold Camping, de dominee die de vorige Dag des Oordeels abusievelijk op 6 september 1994 agendeerde. Ramsey vertelde iedereen dat Ware Gelovigen zullen worden opgestraald en dat de rest de vernietiging van de aarde (een proces van vijf maanden, eindigend op 21 oktober) zal meemaken te midden van bloed en ziektes. Hij zegde zijn baan op en investeerde een paar duizend dollar in de campagne. Ramseys 19-jarige broer stopte met zijn opleiding. “Het heeft toch geen zin om af te studeren”, zei hij eerder tegen The Huffington Post. John Ramsey probeert de draad weer op te pakken. “Ik ga weer leven”, vertelde hij het nieuwsblog. “Want ik word vader.”

Opmerkelijk is dat slechts weinigen zich bedrogen voelen. Maar Peter Lombardi (44), een New Yorker die 1.100 dollar heeft gedoneerd, zou wel graag een verklaring van Camping willen hebben. Die heeft Camping echter nog niet gegeven, hoewel hij heeft beloofd vandaag tekst- en uitleg te geven. Wel stond de voorzienige zondag kort een journalist van The San Francisco Chronicle te woord in Alameda, Californië. “Het was een zwaar weekend”, aldus Camping. “Ik zoek naar antwoorden.”

‘Je weet niet waar je aan toe bent’
De bejaarde radiopreker heeft 100 miljoen dollar aan de wereldwijde campagne uitgegeven, mede opgebracht door donateurs. Ook op Nederlandse treinstations doken posters op. Lombardi neemt hem echter niets kwalijk. De inwoner van New Jersey gaat zijn geld niet terugvragen, omdat hij de theorie vrijwillig heeft aanvaard. Een buurvrouw van Camping is bezorgd over het lot van de preker. Ze vreest dat iemand hem iets aan gaat doen. “Je weet gewoon niet waar je aan toe bent in deze wereld”, zei ze tegen Reuters.

Eerder in deze serie:
Ook ontwikkelingsorganisaties en media vermarkten Dag des Oordeels
Zelfs voor de oerknal was God niet nodig
Gedachte-experiment: zo schiep de mens zijn God