Lagarde: interessant, maar te vroeg om over IMF te praten

Lagarde vandaag bij aankomst van een G20-ontmoeting in Parijs. Foto Reuters / Bob Edme

Christine Lagarde zegt dat het “voorbarig” is om spreken over haar kansen om Dominique Strauss-Kahn op te volgen als directeur-generaal van het IMF. De huidige Franse minister van Financiën weigert nog steeds in te gaan op openlijke steunbetuigingen van diverse EU-lidstaten. Velen zien Lagarde als de ideale persoon voor de topfunctie.

Tegenover het Amerikaanse CNBC verklaarde de 55-jarige Française dat het nog te vroeg is om in te gaan op de speculaties. Lagarde werd gevraagd naar wat ze zou doen als de baan haar werd aangeboden.

“What an interesting question but clearly premature. It is for others to decide, my dear.”

De Europese landen houden graag vast aan de traditioneel door een Europeaan bezette post binnen het IMF. Zeker in tijden van noodhulp aan Griekenland, Ierland en Portugal. De Wereldbank wordt volgens eenzelfde gentleman’s agreement telkens geleid door een Amerikaan. Het is de vraag of opkomende economieën als die van China, India en Brazilië lijken nog kunnen leven met deze verdeling.

De landen vinden dat de opvolging van Strauss-Kahn een transparante procedure moet zijn en een keuze moet worden gemaakt op basis van verdienste. Het IMF heeft deze aanpak omarmd en ook Lagarde zei vandaag dat ze hiervan voorstander is.