IJslandse aswolk wellicht vanavond al boven Schotland

REFILE TO ADD RESTRICTION AND EXTRA CREDIT INFO Smoke rise from the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011. Ash from a massive plume of smoke from an eruption of Iceland's most active volcano could spread south to parts of Europe next week, but experts on Sunday still hoped the impact on air travel would be limited. The eruption at Grimsvotn has so far hit only Iceland, which closed its international airspace. A thick cloud of ash blocked out the daylight at towns and villages at the foot of the glacier where the volcano lies and covered cars and buildings. Picture taken May 21, 2011. REUTERS/Jon Gustafsson/Helicopter.is (ICELAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY) ICELAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ICELAND
REFILE TO ADD RESTRICTION AND EXTRA CREDIT INFO Smoke rise from the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011. Ash from a massive plume of smoke from an eruption of Iceland's most active volcano could spread south to parts of Europe next week, but experts on Sunday still hoped the impact on air travel would be limited. The eruption at Grimsvotn has so far hit only Iceland, which closed its international airspace. A thick cloud of ash blocked out the daylight at towns and villages at the foot of the glacier where the volcano lies and covered cars and buildings. Picture taken May 21, 2011. REUTERS/Jon Gustafsson/Helicopter.is (ICELAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY) ICELAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ICELAND Rook stijgt op uit de Grimsvotn op IJsland. Foto Reuters / Jon Gustafsson

Europa maakt zich op voor de mogelijke komst van de aswolk uit IJsland. De aswolk van de zaterdag uitgebarsten Grimsvötn zou vanavond al boven Schotland kunnen komen, zij het op grote hoogte. Het luchtverkeer boven IJsland gaat waarschijnlijk vandaag weer open.

Update 15:17 De Britse civiele luchtvaartautoriteit voorziet een mogelijke verstoring van het luchtverkeer boven Groot-Brittannië door de vulkanische aswolk van de Grimsvötn, meldt persbureau Reuters.

Update 12:46 Zojuist is het luchtruim boven Groenland gesloten vanwege de aswolk, zo melden Deense luchtvaartfunctionarissen.

De IJslandse luchtvaartautoriteiten denken dat asdeeltjes vanavond op z’n vroegst boven Schotland komen, maar wel op 20.000 voet hoogte. Verwacht wordt dat de aswolk later deze week last kan veroorzaken boven Groot-Brittannië en het noorden van Europa. Als de asdeeltjes zich ontwikkelen zoals ze nu doen, zouden ze donderdag het luchtruim van West-Frankrijk en Noord-Spanje kunnen bereiken.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is het land een stuk beter voorbereid op zo’n aswolk dan vorig jaar, toen de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer dagenlang werd platgelegd. Ook luchtvaartexperts verwachten niet dat de problemen zo groot zullen worden als vorig jaar.

De Europese luchtvaartcontroleur Eurocontrol laat op haar website weten dat er vandaag geen grote problemen door de vulkaanuitbarsting worden verwacht in Europa.

Een schaap staat midden in de rook en as uit de vulkaan Grimsvotn. Klik op de foto voor meer beelden van de vulkaan. Foto Reuters / Ingolfur JuliussonEen schaap staat midden in de rook en as uit de vulkaan Grimsvotn. Klik op de foto voor meer beelden van de vulkaan. Foto Reuters / Ingolfur Juliusson

Het luchtruim boven IJsland is gisteren wel gesloten, maar de IJslandse luchtvaartautoriteiten verwachten dat er later vandaag of vanavond weer gevlogen kan worden.

“Het ziet er vandaag een stuk beter uit en we hopen dat de internationale luchthaven Keflavik later vandaag of vanavond weer open kan. We weten nog niet hoe laat, maar we weten nu in elk geval dat de mogelijkheid er is.” - luchtvaartwoordvoerder Hjordis Gudmundsdottir

Vorig jaar werd het Europese luchtverkeer ernstig ontregeld na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Zo’n tien miljoen reizigers strandden toen.

Bekijk hier indrukwekkende beelden van de Grimsvötn.