IJsland hervat vliegverkeer

Caption: An SAS Boeing 737 aircraft takes off behind Icelandair's stranded Boeing 757 aircraft named after the Icelandic volcano Eyjafjallajokull is parked at a remote stand at Arlanda airport north of Stockholm, Monday May 23, 2011. The Eyjafjallajokull aircraft is parked at Arlanda, unable to return home, after an ash cloud from the volcano Grimsvotn closed airports in Iceland Sunday. The European Union says ash from an Icelandic volcano could soon affect the airspace over Britain and Ireland. (AP Photo/Scanpix/Johan Nilsson) SWEDEN OUT
Caption: An SAS Boeing 737 aircraft takes off behind Icelandair's stranded Boeing 757 aircraft named after the Icelandic volcano Eyjafjallajokull is parked at a remote stand at Arlanda airport north of Stockholm, Monday May 23, 2011. The Eyjafjallajokull aircraft is parked at Arlanda, unable to return home, after an ash cloud from the volcano Grimsvotn closed airports in Iceland Sunday. The European Union says ash from an Icelandic volcano could soon affect the airspace over Britain and Ireland. (AP Photo/Scanpix/Johan Nilsson) SWEDEN OUT Boeing 737 stijgt op terwijl een vliegtuig, vernoemd naar de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull, gestrand is op het vliegveld van Stockholm. Foto: AP / Johan Nilsson

Het vliegverkeer naar het grootste vliegveld in IJsland wordt vanaf acht uur Nederlandse tijd hervat.

Dat melden de IJslandse luchtvaartautoriteiten aan persbureau Reuters. Door de uitbarsting van de meest actieve vulkaan op IJsland, de Grimsvötn, werd het luchtverkeer vanwege de enorme rookpluimen, as en stoom boven het eiland zondagochtend gestaakt.

Bekijk hieronder beelden van de NOS van inwoners van het IJslandse plaatsje Kirkjubaejarklaustur, die door de uitbarsting van de Grimsvötn tijdelijk in het donker moesten leven:

Een woordvoerder van de luchtvaartautoriteiten liet weten dat de kleinere luchthavens in IJsland alweer zijn heropend. Om acht uur vanavond kunnen vliegtuigen met IJsland als bestemming weer vanaf Europese luchthavens opstijgen.

Vanmiddag liet de Britse civiele luchtvaartautoriteit weten een mogelijke verstoring van het luchtverkeer boven Groot-Brittannië te voorzien. Ook werd het luchtruim boven Groenland gesloten.

Satellietbeeld van de NASA van de aswolk boven de IJslandse vulkaan Grimsvötn, 22 mei. Foto: Reuters / NASASatellietbeeld van de NASA van de aswolk boven de IJslandse vulkaan Grimsvötn, 22 mei. Foto: Reuters / NASA

Naar verwachting bereiken asdeeltjes van de Grimsvötn op z’n vroegst vanavond Schotland. Daarna kan de aswolk overlast veroorzaken boven Groot-Brittannië en het noorden van Europa. Als de asdeeltjes zich ontwikkelen zoals ze dat nu doen, zouden ze donderdag het luchtruim van West-Frankrijk en Noord-Spanje kunnen bereiken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet al weten dat het land een stuk beter voorbereid op een vulkanische aswolk dan vorig jaar, toen het Europese vliegverkeer door de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull dagenlang plat lag. Ook luchtvaartexperts verwachten niet dat de problemen zo groot zullen worden als vorig jaar.

Bekijk hier indrukwekkende beelden van de Grimsvötn.