Hemelse dameszang over een gruizige ondergrond

CD POP

Danger Mouse & Daniele Luppi: Rome ****

Na vijf jaar werken verschijnt nu eindelijk de vrucht van hun inspanningen: Rome is de titel van de cd die de Amerikaanse producer Danger Mouse (onder meer bekend van Gnarls Barkley) maakte met de Italiaanse componist/arrangeur Daniele Luppi, die naam maakte als soundtrackcomponist.

En het was het wachten waard: de nummers zijn stuk voor stuk opwindend door hun onderkoelde schoonheid. De plaat verwijst naar de soundtrackgeschiedenis van onder meer Ennio Morricone, maar ook naar de muziek die het Franse duo Air maakte voor de film The Virgin Suicides van Sofia Coppola. Dat betekent dat zich op een gruizig klinkende ondergrond van orgel en violen ook hemels neuriënde dameszang mag ontvouwen, en je ieder moment de mondharmonica uit Morricones klassieker Once Upon a Time in the West (1968) verwacht.

Maar behalve dromerige soundsscapes zijn er ook een paar fantastische popliedjes, met de als een jammerende vrouw zingende Jack White en de dit keer kwaadaardig croonende Norah Jones. De gitaarsolo klinkt alsof hij werd gespeeld met een botte dolk, en de achtergrondkoren lijken geleverd door dronken matrozen. Op Rome is iedereen op zijn best.

HESTER CARVALHO