Groenen streven CDU voorbij in stad Bremen

Bij verkiezingen in de kleine stadsstaat Bremen heeft de CDU van bondskanselier Merkel een gevoelige nederlaag geleden, met een belangrijke symbolische waarde. Voor het eerst in tientallen jaren moeten de christen-democraten genoegen nemen met de derde rang in een Duitse deelstaat, na de SPD en de Groenen.

De Groenen zijn de grote winnaar in Bremen. Volgens nog voorlopige uitslagen kregen zij 6,5 procentpunt erbij, naar 23 procent. De sociaal-democraten blijven aan de macht in Bremen, met ruim 38 procent van de stemmen, ongeveer 1,5 procentpunt meer dan vier jaar geleden. De CDU verloor bijna vijf procentpunt en daalde naar 21,5 procent.

Getalsmatig is Bremen niet zo belangrijk. Het electoraat bestaat uit ongeveer 500.000 kiezers. De uitslag heeft ook geen invloed op de machtsverhoudingen in de Bondsdag of de Bondsraad, de eerste kamer.

Maar deze nederlaag voor de CDU komt hard aan na de electorale klappen die de partij eerder dit jaar kreeg. In Baden-Württemberg verloor de CDU na vijftig jaar de macht, tegen gunste van de Groenen, die daar voor het eerst in de geschiedenis de premier van de deelstaat leveren.

Ook al heeft de CDU de afgelopen halve eeuw nooit de lakens uitgedeeld in Bremen, een bolwerk van de sociaal-democratische SPD, de derde plaats is „bitter” en „pijnlijk”, zei partijsecretaris Hermann Gröhe. Gröhe zei dat de discussie over kernenergie en de eurocrisis een zware druk leggen op de regering in Berlijn. Extra zorgwekkend voor Merkel is de verdere teruggang van de FDP, haar coalitiepartner in Berlijn. In Bremen haalde die de kiesdrempel van vijf procent niet meer.

Volgens een landelijke opiniepeiling van de tv-zender ARD zou de FDP nu bij nationale verkiezingen niet meer dan 4 procent van de stemmen krijgen, tegen 14,6 procent bij de verkiezingen in 2009. Merkels CDU zou volgens deze peiling 33 procent krijgen, minder dan een procentpunt verlies. De Groenen kregen in deze peiling nationaal 23 procent, drie procent minder dan de SPD.

Voor het eerst in de Duitse geschiedenis konden in Bremen ook jongeren tussen de zestien en achttien jaar stemmen. Het was een experiment, bedoeld om jongeren meer te betrekken bij de politiek. In een aantal deelstaten mogen zestien- en zeventienjarigen al meestemmen met lokale verkiezingen. Het heeft overigens de opkomst in Bremen niet geholpen. Die daalde naar 54 procent, drie procentpunten minder dan vier jaar geleden. (AFP, AP, Reuters)