Griekenland zet ‘per direct’ staatsbedrijven in de verkoop

Caption: Fishing boats are anchored in polluted waters of the Thermaikos Gulf at the harbor of Thessaloniki, northern Greece, Tuesday, March 29, 2011. The gulf is polluted by local factories and busy shipping traffic.(AP Photo/Nikolas Giakoumidis)
Caption: Fishing boats are anchored in polluted waters of the Thermaikos Gulf at the harbor of Thessaloniki, northern Greece, Tuesday, March 29, 2011. The gulf is polluted by local factories and busy shipping traffic.(AP Photo/Nikolas Giakoumidis) Vissersboot in een haven bij Thessaloniki. Foto: AP / Nikolas Giakoumidis

De Griekse regering heeft “per direct” een aantal staatsbedrijven in de verkoop gezet.

Dat heeft de Griekse minister van Financiën, George Papaconstantinou, in een verklaring gezegd. Het gaat om het staatstelecombedrijf OTE, de postbank en de havens van Thessaloniki en Athene en het drinkwaterbedrijf in Thessaloniki, meldt persbureau AP.

De verkoop, en daarmee een verregaande privatisering van staatsbedrijven, is een van de maatregelen die de Griekse overheid moet treffen in ruil voor de financiële noodhulp van de Europese Unie. Griekenland kampt met een enorme schuldenlast, ondanks een noodlening van 110 miljard euro die vorig jaar werd verstrekt.

Vandaag liet eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) in Wenen weten dat Griekse privatisering een van de belangrijkste punten was waarover vandaag vergaderd werd. Griekenland moet daarom volgens Rehn haast maken met het omvangrijke privatiseringsprogramma om vijftig miljard euro vrij te maken voor economisch herstel.

Lees meer over de ontwikkelingen in Griekenland